2020.09.19, Szombat

Hirdetés

Szolnok: az állam, a térség és a város is küzd a szúnyogok ellen
Illusztráció: pexels

Szolnok: az állam, a térség és a város is küzd a szúnyogok ellen

info.szolnok.hu

2020.08.05. 17:04

Az idei szúnyoghelyzetről, az azzal kapcsolatos szolnoki intézkedésekről tartott sajtótájékoztatót szerdán Fejér Andor alpolgármester, Tasnádi Zoltán, a Fidesz és Rusvai Károly, a KDNP frakciójának vezetője.

Hirdetés

2013-ban addig nem látott árhullám vonult le a Dunán és vízgyűjtő területén ez extrém mértékű szúnyoginváziót eredményezett. Az állam úgy döntött, hogy az árvízi védekezés mellett az árvíz miatti szúnyogártalom elleni védekezést is a katasztrófavédelem feladatai közé utalja.  Azóta minden évben a katasztrófavédelem irányítja a szúnyogok elleni központi védekezést.

A kezeléseket szakemberek végzik, minden esetben a közegészségügyi hatóság által engedélyezett irtószerekkel. Azt, hogy mely területekre terjed ki a központi szúnyoggyérítés, szakértői vizsgálatok határozzák meg.

Fejér Andor alpolgármester kiemelte, az idei helyzetre tekintette minden eddiginél többször, négy alkalommal is történt légi biológiai szúnyoggyérítés Szolnokon. Az önkormányzat törekszik arra, hogy lehetőleg minél kevesebb, a környezetet terhelő anyag kerüljön a kezelések során a szabadba, ezért a biológia kezelések egyre nagyobb teret kapnak majd.

Az állami, katasztrófavédelem által koordinált beavatkozások mellett Szolnok önkormányzata a térségben folyó további szúnyoggyérítést valósít meg Szolnok és 15 környező település összefogásával, valamint saját forrásból is védekezik a város területén. – tette hozzá Tasnádi Zoltán frakcióvezető.

Szolnok a Tisza fővárosa, azonban ennek bizonyos esetekben árnyoldali is vannak, hiszen a magas vízállás után visszamaradó pangó vizekben, tocsogókban tömegével fejlődnek a szúnyoglárvák. – mondta el Rusvai Károly frakcióvezető, aki arról is szólt, milyen megelőzési, védekezési lehetőségei vannak a lakosságnak saját ingatlanán.

Szolnok helyzete speciális a városon áthaladó Tisza és Zagyva folyók hullámtere, valamint a Tisza folyó menti gát mellett található mentetlen területek nagysága miatt. Nagyon sok volt a május végi, júniusi csapadék, ami a szúnyoglárva tenyészőhelyek kialakulását eredményezte, és árhullám vonult le a Tisza és Zagyva folyón is.

Ebben az évben eddig összesen 16 alkalommal történt kezelés (légi biológiai, földi kémiai és légi kémiai), a keddi légi kémiai beavatkozás lesz a tizenhetedik. (tartaléknapok aug. 5-6.) A kezelések állami, önkormányzati forrásból, illetve térségi összefogásban valósultak meg.

A vonatkozó EU előírások alapján a légi kijuttatáshoz szükséges irtószer felhasználhatósága megszűnt 2020. április 1-én, így a korábbi években alkalmazott szúnyogirtó szert az idei szúnyogszezonban már nem lehet használni.

Jó hír azonban, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ a térségi települések polgármesterinek, illetve dr. Kállai Mária és Balla György országgyűlési képviselők kérésére engedélyezte, hogy a további Országos Katasztrófavédelem által végzett szúnyoggyérítési munkák elvégzésekor a légi kémiai módszer is alkalmazható legyen ideiglenesen.

Helyi hírekszúnyoggyérítésszúnyog