2024.03.28, Csütörtök
Fejlesztési munkák Törökszentmiklóson
Illusztráció (PxHere)

Fejlesztési munkák Törökszentmiklóson

torokszentmiklos.hu

2020.10.09. 12:30

Jó ütemben halad a közvilágítás korszerűsítése, november közepére elkészülhet a teljes hálózat.

Hirdetés

Sikeres közbeszerzési eljárás után 2020. augusztusában aláírásra került a vállalkozási szerződés, és átadásra került a munkaterület a kivitelezőnek, így elkezdődhetett a város közvilágítási hálózatának korszerűsítése. A felszerelésre kerülő lámpatestek korszerű LED technológiával biztosítják a város közvilágítását, jelentős energia megtakarítást, olcsóbb, üzembiztosabb szolgáltatást biztosítva a város lakosságának.

Az előkészítő munkákat követően 2020. szeptemberében elindult az új lámpatestek felszerelése. A korszerűsítés Törökszentmiklós teljes közvilágítási hálózatát érinti. Így a lakótelepeken, parkokban lévő lámpák esetében fényforrás cserével biztosítjuk az üzembiztonságot, a jobb megvilágítást, és az energia megtakarítást. A legtöbb fényforrás cseréjére már sor került a Kossuth téren, a Herman Ottó utcai parkban, és a lakótelepeken.

Az utcai közvilágítás korszerűsítés a lámpák szállításának ütemében, a kisebb teljesítményű lámpák felszerelésével kezdődött el a város északi és déli részen, illetve Óballán, Surjányban, Szakállason. Ezen településrészeken a legtöbb lámpa le lett már cserélve, Surjányban csak a 4-es számú főút menti távfelügyeleti rendszerbe bekötni tervezett ún. CityTouch egységgel is rendelkező lámpák felszerelésére kell még várni. Ilyen lámpák kerülnek majd a Kossuth Lajos utcában, és a Dózsa György úton is felszerelésre. Ezen utcákban még szembe tűnőbb lesz a változás, mivel a jelenlegi nátriumlámpák sárgás fénye helyett a LED hideg fehérfénye fogja megvilágítani korszerűsítés után ezen utcákat. 

A tervezés során nagy hangsúlyt kaptak a gyalogátkelőhelyek és a közintézmények előtti szakaszok megvilágítása. A tervező kiemelten kezelte, hogy e szakaszok jól láthatóak, és könnyen észrevehetőek legyenek a közlekedők, melyet úgy ér el, hogy a kihelyezésre kerülő lámpák színhőmérséklete magasabb lesz, mint a többi helyen felszereteké. Ez azt jelenti, hogy a közúton az új közvilágítás hideg fehér fényű, míg a gyalogátkelőhelyek felett, a kereszteződéseknél, és közintézményeknél egy melegebb „sárgásabb” fehér fényű lámpa kerül majd kihelyezésre. Néhány nagyobb teljesítményű lámpa felszerelésére is sor került már a gyűjtőutakon, így a Béla király úton, Alatkai úton vagy a Batthyány út egy szakaszán. Ezeken a helyeken is jól látható már most a két megvilágítás közötti különbség.

Az építés jó ütemben halad. A kicserélni, illetve felszerelni tervezett 3752 lámpatestből és fényforrásból az első hónapban több mint 1500 darab került felszerelésre, kicserélésre. Ha a vállalkozó tudja tartani ezt a tempót, akkor a vállalt határidő előtt, november közepére elkészülhet a korszerűsítés.

A lámpákat nappal szerelik. Így előfordul, hogy a szerelésből is adódik kisebb hiba. Az új lámpák beüzemelését követően a kivitelező, és a műszaki ellenőr is vissza ellenőrzi a szerelést, de a lakosságtól is kapunk segítséget, telefonon bejelentik ezeket a hibákat. Így sokkal hamarabb fel tudjuk térképezni a problémás helyeket, amelyet a szerelők a következő napon ki is javítanak.

A korszerűsítés több utcában, parkban, városrészben már megvalósult. Innen pozitív lakossági visszajelzéseket kapu az önkormányzat. A Táncsics lakótelepen élők is szívesen fogadták az új közvilágítást, a Vörösmarty útról, Surjányból a Gesztenyefa útról is érkezett már visszajelzés.

Helyi hírekTörökszentmiklósközvilágítás