2024.04.26, Péntek
Szolnok: óvoda újul meg
Illusztráció (PxHere)

Szolnok: óvoda újul meg

info.szolnok.hu

2020.10.09. 12:24

Soronkívüli küzgyűlést hívott össze csütörtökre Szalay Ferenc polgármester. A városvezető egy óvodai fejlesztés, valamint a Szigligeti Színház támogatási szerződésének módosítása miatt hívta össze a megyeszékhely önkormányzati képviselőit.

Hirdetés

Az óvodai fejlesztés a Kolozsvári úti ovi teljes korszerűsítését foglalja magában, ennek költsége (melyre pályázik a megyeszékhely) 258 millió forint. Ezt az előterjesztést egyhangúlag elfogadták a képviselők.

Nem volt ennyire békés a színház támogatási szerződésének módosításáról szóló előterjesztés, mely a legjutóbbi soros közgyűlésén a Szolnoki Többség frakciószövetség képviselőinek tartózkodása miatt nem kapta meg az elfogadáshoz szükséges szavazatot. Akkor azzal indokolta a Többség a tartózkodást, hogy Balázs Péter színigazgató Színművészeti Egyetemmel kapcsolatos véleménye sértő volt, s azért a Kossuth-díjas színésznek szerintük bocsánatot kell kérnie. Szalay Ferenc polgármester vétót jelentett be a döntéssel kapcsolatban, ezért is került a téma vissza a csütörtöki ülésre.

A színház támogatási szerződését azért kell módosítani, mert a Covid-járvánnyal összefüggő korlátozások miatt nem tudott kellő számú előadást tartani a társulat, s ezzel párhuzamosan a tervezett nézőszám sem valósulhatott meg. Végül érdekesen alakult a szavazás, ugyanis a Szolnoki Többség képviselői a döntés előtt kivonultak a teremből, soraikból egyedül Szekeres Éva maradt bent. Ő azzal indokolta a frakciótársaitól eltérő véleményét, hogy szerinte képviselőként kötelessége a város legnagyobb intézményének támogatását érintő szerződést segíteni. Ez ugyanis, mint mondta, nem politikai kérdés.

Nála keményebben fogalmazott Ligeti József független képviselő, aki előbb annak a reményének adott hangot, hogy talán meggondolják magukat a Szolnoki Többség képviselői, s visszajönnek szavazni. Majd később Györfi Mihály alpolgármesterrel kapcsolatosan fogalmazott meg kritikát, meglátása szerint a humán területekért felelős alpolgármesterként nem teheti meg, hogy tüntetőleg kivonul egy kulturális intézmény életében hozandó fontos döntésnél. Ahogyan fogalmazott: szerinte Györfi Mihály az alpolgármesteri tisztségre való alkalmatlanságát bizonyította mindezzel.

Szalay Ferenc polgármester arról beszélt, hogy a közgyűlés tagjai Szolnok érdekeinek képviseletére esküdtek föl, s ebbe nem fér bele egy intézmény financiális helyzetét, az ott dolgozók fizetését is biztosító támogatói szerződés politikai akadályozása.

A jelenlévő tizenegy képviselő végül egyhangúlag megszavazta a színház és az önkormányzat közötti szerződés módosítását.

Helyi hírekóvodaépületfelújítás