2024.03.19, Kedd
Szolnok is a kultúrát ünnepelte a magyar kultúra napján
Illusztráció, pixabay.com

Szolnok is a kultúrát ünnepelte a magyar kultúra napján

MTI

2022.01.23. 12:53

Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ színháztermében tartotta kultúra napi ünnepségét Szolnok város önkormányzata. Ez a nap hagyományosan a megyeszékhely elismeréseinek átadásának az ideje is egyben.

Hirdetés

Isten, áldd meg a magyart! - százkilencvenkilenc esztendeje születtek meg ezek a gondolatok – kezdte köszöntőjét dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, a parlament kulturális bizottság alelnöke.

- A mai este a magyar kultúra ünnepe. Szolnok áldásos helyzetben van kulturális életének köszönhetően. Ez a város, az itt élők pontosan tudják, hogy milyen jó befektetés áldozni a kultúra különböző területeire. Helyi értékeink, intézményeink, a benne dolgozó szakemberek, a nemzetközi színvonalú együttesek mind-mind azt igazolják: Szolnok valóban a kultúra otthonna.

Minden idők legnagyobb kulturális beruházásai indultak el országszerte. Az Operaház, a Várkert bazár, a Szépművészeti Múzeum Román terme, s megannyi gyönyörűség megújult, modernizálódott. Ez persze nem csupán a fővárosra, hanem a vidéki településekre is igaz. Értéket teremteni akkor tudunk, ha a szívekben, a fejekben is rend van, őrizzük identitásunkat és hagyományainkat.

Szolnok országgyűlési képviselője elismeréssel beszélt arról, hogy a koronavírus-járvány korlátozásai alatt is sikerült megtalálni a kulturális életben dolgozóknak az emberekhez vezető utat.

Ma elmondható, hogy Magyarország Európában holtversenyben az első a kultúrára fordított források tekintetében – mondta Szalay Ferenc polgármester.

- Az ezeréves Magyarország büszke lehet arra, amit a kultúra területén letett az asztalra. Ma olyan embereket köszöntünk, jutalmazunk, akik munkásságukkal követendő példák, akik után érdemes menni, akiktől sokat lehet tanulni.

Mi is az, amivel egy város, egy ország a lehető legtöbbet tudja adni az embereknek. Ilyen a biztonság, az oktatás, az egészség. Ha pedig az iskolában, óvodában megkapja azt az ismeretet is, ami megmutatja neki, miért is vagyunk szolnokiak, miért vagyunk magyarok.

Nagyon sokan dolgoznak azért a városban az intézményi, önkormányzati, valamint gazdasági életben azért, hogy a kulturális életünk sokrétű, pezsgő lehet. Persze ehhez kell az erős gazdaság, az a 4,7 millió ember, aki munkájával meg tudja teremteni a forrásokat.

Az este a díjak átadásával folytatódott.

SZOLNOK VÁROS DÍJAZOTTJAI

Kaposvári Gyula-díj:

Molnár László - Szolnok város színművészeti életében betöltött kiemelt jelentőségű szerepe elismeréseként, valamint a megyeszékhely értékei gyarapítása és megőrzése érdekében végzett tevékenységéért.

Balázsiné Gődér Ágnes - Szolnok kulturális életében betöltött kimagasló szakmai tevékenységéért és városunk értékei gyarapítása érdekében végzett aktív szerepvállalásáért. 

Mátyus Sándor - Szolnok kulturális értékeinek gazdagítása érdekében végzett kiemelkedő munkájáért, városunkban a hagyományőrző népi- és sportjátékok tradíciójának megőrzéséért. 

2) Laki Kálmán-díj:

Dr. tech. Barcsik József - a szolnoki tudományos életben betöltött aktív szerepvállalásért és az évtizedek óta tartó szakmailag kiemelkedő, magas színvonalú munkájáért.

Dr. Gecse Annabella - az alföldi és a népi kultúra kiemelkedő kutatásáért, népművészeti örökségünk és a helyi hagyományok továbbéltetésének elősegítéséért, a szolnoki csipke muzeológiai feldolgozásáért, és a szolnoki tudományos életben betöltött szerepéért.

Shihan Furkó Kálmán-díj (korábban: Szolnok Város Sportjáért DÍj):

B. Tóth János - Szolnok sportéletében betöltött figyelemreméltó szerepéért, a kézilabda sportág érdekében végzett példaértékű tevékenységéért és az utánpótlás-nevelés területén kifejtett fáradhatatlan munkájáért.

Kiss Éva - a röplabda sportág területén végzett fáradhatatlan tevékenységéért, kiemelkedő sportpedagógiai munkájáért és a felnövekvő generációknak nyújtott iránymutatásáért.
Nagy György - a szolnoki sportéletben betöltött meghatározó szerepéért, a kajak-kenu sportág területén végzett kiemelkedő színvonalú tevékenységéért és a felnövekvő generációknak nyújtott iránymutatásáért.

Szurmay Ernő-díj:

Csatóné Fekete-Szabó Andrea - kiemelkedő értékteremtő, innovatív pedagógiai és tanügyigazgatási tevékenységéért.

Ádám Jenő Zeneiskola nevelőtestülete - három évtizedes kiemelkedő értékmutató és értékteremtő pedagógiai munkájáért, Szolnok város köznevelési és kulturális életében betöltött szerepéért.

Liget Úti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Iskola nevelőtestülete - kiemelkedő, értékteremtő, magas szakmai elhivatottsággal végzett pedagógiai munkájáért, Szolnok város köznevelési életében betöltött szerepéért.

Majnárné Varga Tünde - a több évtizeden át végzett példamutató, kiemelkedő pedagógiai munkájáért.

Serfőző Antalné - a több évtizeden át kiemelkedő szakmai elhivatottsággal végzett, példaértékű óvodapedagógiai és tanügyigazgatási tevékenységéért.

Gönczölné Molnár Judit - kiemelkedő, értékteremtő, több évtizeden át töretlen hivatástudattal végzett pedagógiai munkájáért.

Horváth Erzsébet Alma - a több évtizeden át kifejtett kiemelkedő és kreatív pedagógiai munkájáért.

Tiszavirág Turisztikai Díj

Demény István - a több évtizede nyújtott önkéntes, kimagasló, Szolnok város turisztikai vonzerejének növelése érdekében végzett munkájáért.

Szolnoki Művészeti Egyesület - a szolnoki kulturális turisztika, illetve idegenforgalom területén végzett értékteremtő, minőségi, lelkiismeretes szakmai munkájáért.

Béres-díj Szolnok kultúrájáért:

A Béres Gyógyszergyár, elismerve a Szolnokon több évtizede folyó hazai és nemzetközi szinten is magas színvonalú művészeti és kulturális munkát, díjat alapított a munkásságuk során a városhoz kötődő művészek, illetve művészeti vagy kulturális egyesületek elismerésére. A „Béres-díj Szolnok kultúrájáért” elismerést azon lokálpatrióta magánszemélyek, illetve közösségek kaphatják meg, akik sokat tettek és tesznek a magyar művészet, kultúra ápolásért, fennmaradásáért, elkötelezettek hagyományaink ápolásában, az újabb generációk számára való továbbadásban, a fiatalok közösségépítő és értékteremtő bevonásában.

A díjat kapta: Tóthné Páncsics Edina rajzpedagógus

Kővári Tamás- díj:

Gálné Fancsali Ildikó testnevelő tanár, sportvezető - a sport és az egészséges életmód fejlesztése érdekében kifejtett sokirányú tevékenysége elismeréséül, példaértékű pedagógusi, edzői, sportszervezői munkájáért. 

Helyi hírekA magyar kultúra napjadíjátadók