2024.04.28, Vasárnap
Évadnyitó társulati ülés volt a Szolnoki Szigligeti Színházban
Fotó: info.szolnok.hu

Évadnyitó társulati ülés volt a Szolnoki Szigligeti Színházban

info.szolnok.hu

2023.08.22. 14:52

Nincsen semmi szokatlan a Szolnoki Szigligeti Színház életében. Legalábbis az idei évadnyitó társulati ülés tekintetében ugyanaz a vidám hangulatú esemény szem- és fültanúi lehettek az eseményre meghívott médiamunkások, mint tavaly - számolt be róla Szolnok városi honlapja.

Hirdetés

Az info.szolnok.hu tájékoztatásából kiderült, a keddi ülésen Barabás Botond színigazgató ismertette a társulat és nézőik előtt álló bemutatók sorát, Szalay Ferenc polgármester viszont – talán nem ünneprontásként – de költségtakarékos szezonra figyelmeztetett.

Kedden délelőtt tíz órakor a színpadon termett Barabás Botond igazgató Szalay Ferenc polgármester társaságában, míg a nézőtéren foglaltak helyet Fejér Andor és Györfi Mihály alpolgármesterek, illetve a város és a városháza, illetve a társintézmények kulturális téren tevékenykedő munkatársai.

Hivatalosan is megnyitották az új évadot

Nehéz időszakon vagyunk túl, viszont nem hátra, hanem előre kell hogy tekintsünk! – kezdte évadnyitó gondolatait Barabás Botond.

A színház igazgatója azonban nem említette meg, hogy milyen terheket cipelt a ház az elmúlt szezonban, inkább felsorolta a 2023/24-es évad bemutatóit. A nézők tehát megtekinthetik a nagyszínpadra rendezendő Lila ákác, az Eldorádó, a Hajmeresztő, a Figaro házassága, avagy egy őrült nap története, valamint a Függöny fel!, vagy ugyanaz hátulról című darabokat. A gyerekeknek az Aranykulcsocska mesejátékot mutatják be bérleten kívül. Az elmúlt évadból három műsort hagynak a repertoárban, ezek az Ágacska, A király beszéde és A fösvény. A Színműhely is „újrázik”, tovább játssza a New York-i komédiát, az Antigonét, a Névtelenült és Az öldöklés istenét, illetve új darabként kerül színre Molnár László főszereplésével a Tercett – Móricz Zsigmond szerelmei című színpadi játék.

Barabás Botond arról is szólt, hogy immáron várják az új bérleteseket is, miután a régi színházjárók a közelmúltban már megújították a sajátjaikat, majd hivatalosan is megnyitottá nyilvánította az új évadot.

– A kultúra közösségeket kovácsol össze, ezért, ha nincsen kultúra, akkor nincsen semmi! – szögezte le elöljáróban köszöntőbeszédében Szalay Ferenc. Hangsúlyozta, hogy a szolnoki teátrumra, mint a város többi kulturális intézményeire és szervezeteire nagyon nagy szükség van, ezért a támogatásuk nem maradhat el. Gondolatai ezek után arra vonatkoztak, hogy a színház gazdálkodását is azonban hozzá kell igazítani a városi költségvetés lehetőségeihez. Hogy mit értett ez alatt, nem pontosan derült ki, viszont megnyugtatott mindenkit, hogy a jelenleg elfogadott állami és helyi finanszírozás teljesíthető.

Az évadnyitó társulati ülés ünnepélyes és vidám pillanatokkal zárult

Barabás Botond és Szalay Ferenc közösen köszöntötték az augusztus 20-i állami ünnepen Bánffy Miklós-díj elismerésben részesült Farkas Irén művészeti titkárt, továbbá a színházért fél évszázada dolgozó Bachmann Márta „Szöszikét”, illetve átadták a tavalyi szezon közönség által megszavazott legjobb színészi díjakat.

Gombos Judit mókás kedvvel, Dósa Mátyás meghatottan vette át a nézők elismerését.

A tradicionális, a Szigligeti épülete előtti készített közös társulati fotózás után azonnal megkezdődtek a Lila akác olvasó próbái… A szolnoki színház tehát megkezdte az új évadot!

Helyi hírekSzolnoki Szigligeti Színházszínház