2023.12.05, Kedd
Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét is elérte a madárinfluenza
Illusztráció, unsplash.com

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét is elérte a madárinfluenza

MTI

2023.11.17. 12:15

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét azonosította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.

Hirdetés

Az érintett állomány felszámolása már befejeződött, és a betegség megjelenésének okait feltáró járványügyi nyomozás folyamatban van - írták a  közleményben. A hatóság - az előírásoknak megfelelően - kijelölte az adott gazdaság körül a három kilométer sugarú védőkörzetet, valamint a kiterjesztett felügyeleti (megfigyelési) körzetet.

A vírust a mintegy 3600 hízópulykát tartó, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Tiszakürt településen található baromfitelepen mutatták ki. Ezúttal a madarak bágyadtsága és az állományban tapasztalható megemelkedett elhullás keltett gyanút az állattartóban. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusát mutatta ki az elhullott állatokból - tájékoztattak.

A hatóság ismerteti: a betegség elleni védekezés legfőbb eszköze továbbra is a járványvédelmi előírások szigorú és következetes betartása lehet. A vadon élő madarak vonulása miatt az egész országban fennáll a kockázat, hogy a vírus bejut a baromfitelepekre. A baromfik kötelező zártan tartása jelenleg csak a magas kockázatú vármegyékben, de a baromfik fedetten etetése és itatása, valamint a takarmány és az alom zárt helyen tárolása az egész országban kötelező - áll a közleményben.

Helyi hírekmadárinfluenza