2024.04.30, Kedd
Több tonna szeméttől szabadították meg a Tisza-tavat
Kép: kormanyhivatalok.hu

Több tonna szeméttől szabadították meg a Tisza-tavat

MTI

2024.04.10. 09:36

Ljasuk Dimitry környezetvédelmi aktivista vezetésével körülbelül ötven önkéntes szedte a szemetet hétvégén a Tisza-tavon. Az akcióhoz a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal több munkatársa is csatlakozott.

Hirdetés

Egy rövid technikai eligazítást követően, illetve Kiss Ferenc, a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi őrének tájékoztatása után két részre vált az önkéntesek alkotta csapat. A társaság egy része a part mentén az erdőben, a másik része vízen, a nádasból szedte a szemetet – mondta dr. Nemes Gábor, aki kollégáival a Tisza-tó Aranyosi-sziget részénél állt munkába.

A kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályának vezetőjének tájékoztatása szerint a kiszedett és összegyűjtött hulladékok zöme PET-palack volt, de rengeteg szeszes üveget, szigetelőanyag-darabkát, lábbelit, cipőtalpat, spray flakont, gyógyszeres üveget, cirill betűs joghurtos poharakat találtak. Emellett fémhordó, hűtőszekrény, irodai forgószék, műanyag kerti szék, és a horgászok hulladéka, úszó, csalis doboz is akadt a szeméthalomban. Délután a több száz zsáknyi összegyűjtött hulladék szelektív válogatása zajlott.

A természet közelsége, a szabad levegő, a kellemes társaság és a közös ügy jó hangulatot teremtett a Tisza-tó partjára. Szavakkal nem, vagy nehezen fejezhető ki, amit éreztünk. De ami biztos: ez egy lélegzetnyi segítség volt a Tisza-tónak – mondta dr. Nemes Gábor, aki szerint „csak abba lehet hagyni, befejezni nem”.

Helyi hírekTisza-partTisza-tószemétgyűjtés