2024.05.23, Csütörtök

Ismét lehet majd pályázni hűtőgépcserére

2016.06.04. 08:40

Folytatódik az Otthon melege program, júliustól ismét lehet pályázni régi, korszerűtlen hűtőgépek és fagyasztók cseréjére, ha korábban már nem cseréltek háztartási gépet a pályázat keretében.

Folytatódik az Otthon melege program, júliustól ismét lehet pályázni régi, korszerűtlen hűtőgépek és fagyasztók cseréjére, ha korábban már nem cseréltek háztartási gépet a pályázat keretében.

A keret 500 millió forint. A vissza nem térítendő támogatás mértéke az új hűtőgép vagy fagyasztógép vételárának 50 százaléka, azzal a kitétellel, hogy a támogatás összege A+ energiaosztályú készülék választása esetén maximum 25.000 forint, A++ energiaosztály esetén 35.000 forint, míg A+++ energiaosztályú háztartási nagygép esetén maximum 45.000 forint - ismertette Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Kiemelte, ez a kiírás is régiónként történik majd a korábbihoz hasonlóan, elsőként július 4-étől az észak-alföldi régióban élők jelentkezhetnek. A nagycsaládosok és a nyugdíjasok előnyben lesznek, minden régióban lehetőséget kapnak arra, hogy először ők adják be kérelmüket. Háztartásonként egy pályázat adható be.

Az államtitkár elmondta: a tárca célja, hogy olyan energiatakarékos berendezéseket szerezzenek be a jelentkezők, amelyek segítik a kiadások csökkentését és energiahatékonyan működnek.

A régiók között a lakosság arányában osztották el a pénzügyi keretet. Jelentkezni a korábbiakhoz hasonlóan az ügyfélkapun keresztül digitálisan lehet, egyszerű, könnyen feltölthető a pályázat - jelezte.
Az elbírást követően támogató okiratot kapnak a sikeresen jelentkezők, ezzel kell bemenni az üzletbe és a megvenni a kiválasztott készüléket, a régi, kevésbé energiahatékony berendezést pedig le kell adni - mondta el az államtitkár.
 
Szabó Zsolt úgy fogalmazott: azt javasolja mindenkinek, hogy reggel 8-kor, a pályázat megnyílásakor töltse fel a pályázati űrlapot.

A pályázathoz szükséges dokumentációk a https://hgcs-2016.nfsi.hu/ oldalon ígéret szerint hamarosan letölthetők.

forrás: mti, kormany.hu

Galéria

AktuálisOtthon Melege Programhűtőgépcsere