2024.05.23, Csütörtök

Huszonöt kísérőprogram a hatvanegy versenyfilm mellett a szolnoki képzőművészeti filmfesztiválon

mti

2016.10.11. 11:30

Huszonöt, filmhez és képzőművészethez kapcsolódó kísérőprogram is várja a résztvevőket október 12. és 15. között a nemzetközi képzőművészeti filmfesztiválon Szolnokon, ahol tizennyolc ország 61 versenyfilmje lesz látható. A programok között kiállításmegnyitók, workshopok, szakmai beszélgetések szerepelnek, valamint a 35 évvel ezelőtt A légy című filmjéért Oscar-díjjal kitüntetett, idén 70 éves Rófusz Ferenccel is találkozhatnak a fesztiválozók.

A rendezvénynek immár negyedszázada otthont adó Tisza mozi tájékoztatása szerint október 12-én a filmszínház kávézójában Verebes György festőművész, a Szolnoki Művésztelep vezetője nyitja meg Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész Anamorfózisok című kiállítását.     

A fesztivál szervezői az utóbbi években kiemelten figyelnek a jövő filmes generációjának az elérésére, ezért nemcsak vendégül látnak mintegy száz filmes képzésben résztvevő egyetemi hallgatót, de bemutatkozási és tanulási lehetőséget is biztosítanak számukra. Ennek köszönhetően működik majd a Szegedi Egyetem hallgatóinak Kreatív üzenőfal elnevezésű audiovizuális projektje, illetve a Kaposvári Egyetem és a Metropolitan Egyetem diákjai és tanárai közös animációs workshopokat rendeznek a Tisza moziban a fesztivál keretében. 

 

Október 13-án este a 35 évvel ezelőtt az első magyar Oscar-díjat nyerő, idén 70 éves Rófusz Ferenccel, Fülöp József animációs filmrendező és Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja beszélget majd a szolnoki filmszínház nagytermében.     

 

Egy nappal később, október 14-én ugyanitt vetítik az 1956-os forradalom 60. évfordulójára dvd-sorozatot megjelentető MaNDA jóvoltából az Angi Vera című filmet. Ezt követően Báron György filmkritikus beszélget Fazekas Eszterrel, a dvd szerkesztőjével és Eörsi László történésszel. Filmes csemegének ígérkezik a Zsigmond Vilmosról készült francia dokumentumfilm premier előtti vetítése is a fesztivál ideje alatt.     

 

A XVII. Szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztivál október 15-i, szombati díjátadó gáláját a város Festészet napi kiállításának a megnyitója előzi meg az egykori zsinagógában, a mai Szolnoki Galériában.

 

Immár hagyomány, hogy az estéket koncert zárja a szolnoki filmes fesztiválon. A négy estén így közönség elé lép az Amadeus, a Cabaret Medrano, a Tapasztalt ecsetek és az Origó együttes.     

 

A fesztiválra olyan 2013. január elseje után készült filmeket vártak a szervezők, amelyek képzőművészeti alkotások filmes eszközökkel történő bemutatására, újraértelmezésére vállalkoznak, illetve egy, vagy több képzőművész (művészeti csoport) életéről, annak egyes szakaszairól készültek. A szervezők emellett a képzőművészet egyes irányzatait, korszakait, társadalmi összefüggéseit feltáró alkotásokat is vártak és a képzőművészet eszközeinek felhasználásával készült művekkel - például  kísérleti és animációs filmekkel - is lehetett nevezni.     
    Hagyomány, hogy a rendezők a fesztivál televíziókban is futó szignálfilmjének elkészítésére is pályázatot írnak ki magyarországi, filmes képzésben résztvevő felsőoktatási hallgatók számára. Erre a felhívásra nyolc pályamű érkezett, amelyek már elérhetőek a filmfesztivál honlapján.       

 

Az első képzőművészeti filmfesztivált 1969-ben rendezték meg, az 1902-ben alapított Művésztelepéről is ismert Szolnokon. Az első fesztivál 120 percnyi versenyprogramját akkor még három helyi filmszínház vetítette, míg a kísérőprogramoknak a Művésztelep mellett a Damjanich János Múzeum és a Szolnoki Galéria adott otthont. A rendszerváltásig hat alkalommal rendezték meg a fesztivált (1969, 1971, 1975, 1982, 1985, 1988), amely 1993-ban, a Tisza Mozi Kft. és ügyvezetője, Demeter István jóvoltából éledt újjá.

A kétéves rendszerességre 1998-ban tértek át a rendezők, akik 2000-től nemzetközivé szélesítették a fesztivált.