2023.09.27, Szerda

A legszebb konyhakertek program koordinátorainak tartottak eligazítást az FM-ben

2016.04.27. 11:35

Az idei évre meghirdetett Kertészkedés Évében a Földművelésügyi Minisztérium partnerévé vált „A legszebb konyhakertek” - Magyarország legszebb konyhakertjei országos program.

Hirdetés

Az idei évre meghirdetett Kertészkedés Évében a Földművelésügyi Minisztérium partnerévé vált „A legszebb konyhakertek” - Magyarország legszebb konyhakertjei országos program, melynek koordinátori találkozóját látta vendégül a minisztérium kedden, Budapesten.

Szabó Mátyás főosztályvezető az eseményen hangsúlyozta: a mezőgazdasági tevékenységeket, falusi aktivitást életben kell tartani és ösztönözni kell minden talpalatnyi föld megművelését. A Földművelésügyi Minisztérium tehát mindent megtesz azért, hogy fenntartsa a háztáji gazdálkodás hagyományát. Ezáltal nő az élelmiszertermelés, a munkanélküliséggel sújtott területeken hozzájárul az öngondoskodáshoz és az önfenntartáshoz, hiszen jó minőségű házi élelmiszert állíthatnak elő, akik konyhakertet gondoznak.

A kertben rengeteg rovar, madár, rágcsáló lel otthonra, így a biodiverzitáshoz is nagyban hozzájárul a kertművelés. Őshonos és tájfajták nevelésével pedig termelésben tarthatjuk ezeket a különleges, ellenálló, de nagyrészt feledésbe merült növényeket. A saját termelésű, „bio” élelmiszerekkel mindenki jól jár, hiszen gyarapodnak a megművelt termőföldek, egészséges magyar élelmiszerhez jutunk, és az is fontos, hogy tovább adjuk a kertművelés hagyományát és a tudást – mondta.

A főosztályvezető kiemelte, hogy a programban résztvevő koordinátorok szerepe a felsorolt célok továbbadása miatt is kiemelt jelentőségű, hiszen ők tartják a kapcsolatot a kertművelőkkel. Emellett a szerepük nélkülözhetetlen a verseny sikeres és magas színvonalú lefolytatása érdekében.

Kovács Szilvia, „A legszebb konyhakertek” mozgalom programigazgatója kiemelte: a program célja, hogy a vidéki porták, elhagyatott kertek újra gondozás alá kerüljenek, ezáltal minél többen termeljenek és fogyasszanak egészséges élelmiszert. Úgy vélte, a kertészkedés beivódik a fiatal korosztályok gondolkodásába, megtörténik a tudásátadás, ami elengedhetetlen a hagyomány fenntartásához és továbbviteléhez. A program ennek érdekében rajz- és fotópályázattal szólítja meg az óvodás, általános iskolás, valamint középiskolás gyerekeket. 

Az programigazgató ezután ismertette a verseny gyakorlati tudnivalóit, a kategóriákat, a zsűrizés feltételeit, menetét és többéves tapasztalatából merítve ellátta a koordinátorokat hasznos, gyakorlati tippekkel is. 

Dr. Roszík Péter a Biokontroll Hungária Kft. ügyvezetője hasznos tanácsokkal látta el a koordinátorokat azzal kapcsolatban, mik azok a fontos szempontok, amit érdemes figyelni a kertszemlék idején.  Ismertette, milyen módszerekkel lehet öko/bio módon védekezni a kártevőkkel szemben ahhoz, hogy biztonságos, egészséges zöldséget-gyümölcsöt tudjunk termeszteni. 

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter 2016. március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén hirdette meg a Kertészkedés Évét. Ebben jelentős partnerévé vált a 2012-ben indult „A legszebb konyhakertek” mozgalom. A Kertészkedés Évnek célkitűzése, hogy Magyarországon minden talpalatnyi földterület meg legyen művelve, ezáltal ápoljuk a kertkultúra hagyományait, és jó minőségű, vegyszermentes magyar élelmiszert termeljünk környezetkímélő módon. A Kertészkedés Éve programsorozat célkitűzése az, hogy a magyar emberek minél több zöldséget és gyümölcsöt termeljenek, vásároljanak és fogyasszanak.

forrás: FM Sajtóiroda

Galéria

AktuálisLegszebb konyhakertekKertészkedés Évekertművelők

Ajánljuk még