2024.06.21, Péntek

Lezárult az "Én kis kertet kerteltem" gyermekrajz-pályázat

2016.06.07. 10:07

Második alkalommal hirdették meg az „Én kis kertet kerteltem” gyermekrajz-pályázatot.

Második alkalommal hirdették meg az „Én kis kertet kerteltem” gyermekrajz-pályázatot, mely rendezvény idén kapcsolódott a Földművelésügyi Minisztérium Kertészkedés Éve programjához.

A gyermekeknek kiírt pályázat témája a konyhakert volt, melyre országszerte több mint 2000 pályamunka érkezett. A Herman Ottó Intézetben megrendezett díjátadó ünnepségen több mint 150 gyermek részesült elismerésben.

Kovács Szilvia karcagi alpolgármester asszony, a mozgalom ötletgazdája és elindítója megköszönte a gyerekeknek a sok szép pályamunkát. Elmondta, hogy az országos zsűrinek nagyon nehéz dolga volt, hiszen minden munkában találtak valami szépet, érdekesett, izgalmasat, egyéni látásmódot, amiért alkotója dicséretet érdemel. Sok egyéni technikájú, aprólékosan kidolgozott rajz érkezett be, és külön dicséretben részesültek azok, akik csoportmunkában dolgozták fel a feladatot. Az alpolgármester asszony szerint a pályázatnak az volt a célja, hogy a gyerekek megálmodják azt a kertet, melyet egyszer valóra is váltanak és neveznek vele „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos versenybe!

Magyarországon a kertművelésnek gazdag, évszázadokra visszanyúló hagyományai vannak – mondta V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár. Szeretnénk, ha ezt különféle programokkal fel tudnánk eleveníteni, és mind többen felismernék, hogy a családjuk zöldségszükségletét saját kiskertjükben is megtermelhetik. Sajnos a legutóbbi generációk már eltávolodtak őseik kultúrájától. A szemléletváltáshoz nemzedékváltás is szükséges, ennek az eszköze ez a rajzpályázat is – vélte az államtitkár.

Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid, a Herman Ottó Intézet főigazgatója örömmel üdvözölte, hogy a konyhakert mozgalom már nem csak a falvakban és a vidéki városokban hódít, hanem elért a fővárosba is. Nemcsak a kertvárosi kerületekben, hanem Budapest belső városrészeiben is zöldellnek zöldségpalánták sok-sok erkély ládáiban és cserepeiben. Beszédében hangsúlyozta, hogy az intézet a jövőben is minden segítséget megad a mozgalomnak.

(FM Sajtóiroda)

Galéria