2024.06.21, Péntek

Megritkítja a sulyommezőt

2016.01.22. 08:58

A Tisza-tavi halaknak kedvező környezeti állapot megőrzése érdekében csökkentenék az egyre nagyobb területet elfoglaló sulyommezőt.

Hegedűs Gábor elmondta:  a felszínt eltakaró sulyomszőnyeg elzárja a víztől a fényt, ezért alatta szinte megszűnik az élet, lecsökken a haltáplálék szervezetek száma. A társaságnak sikerült hatékony és viszonylag mérsékelt költséggel járó módszert találnia a probléma megoldására: lengőkaszával felszerelt vízi járműveik tavaly már több, mint 300 hektárnyi vízfelületet tisztítottak meg - közölte.     A Kft. saját forrásból finanszírozta az első év munkáit: 2015-ben  6,5 millió forintot költöttek erre a célra, 2016-ra pedig ennek dupláját tervezik. 

A sulyom  (Trapa natans) holtágak növénye. Szürkésfekete termése 2-4 centiméter, 2-4 szarvú, a csúcsán koronát visel. Komoly sérülést okozhat annak, aki belelép. Csapdafegyvert is neveztek el róla.  Keményítőben gazdag termése miatt a sulyom bizonyos időszakokban - például a török háborúk és hódoltság idején -, mint ínségeledel is ismert volt az Alföldön és gyűjtötték.     Hegedűs Gábor arról is beszámolt, hogy a Tisza-tó öregedésével eltűntek az ecsetpázsitos rétek, amelyek kezdetben kitűnő ívóhelyet biztosítottak a pontyfélék számára. Pótlásukra az Apotán egy töltéssel határolt, műtárgyakkal szabályozható vízszintű, 200 hektáros ívó-és ivadéknevelő területet alakít ki a tervek szerint a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. Ennek vízellátását az Eger-patak biztosítja, így a Tisza áradásától függetlenül is biztosítani lehet az optimális vízmélységet - jegyezte meg.     A projekt jelenleg a tervezés és előkészítés fázisában tart - mondta a szakember. A tervek szerint 2017 tavaszára elkészülhet és próbaüzembe állhat a szaporodó hely, amely siker esetén akár az egész közép Tisza-vidékre is hatással lehet - fűzte hozzá. 

forrás: mti

fotó: kiranduloutak.blogspot.com

Galéria

Helyi hírekhalTisza-tósulyomhorgász