2024.07.14, Vasárnap

Nemzetközi katonai megfigyelő tanfolyam a szolnoki Kiképző Központban

2016.05.26. 07:16

Nemzetközi katonai megfigyelő tanfolyam (International Military Observer Course – IMOC) kezdődött május 23-án, hétfőn a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központban.

Nemzetközi katonai megfigyelő tanfolyam (International Military Observer Course – IMOC) kezdődött május 23-án, hétfőn a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központban. A tanfolyam megnyitóján Horváth Gábor dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott szárazföldi haderőnem főnöke kívánt eredményes munkát a kurzus hallgatóinak.Megkezdődött a harmincegyedik nemzetközi katonai megfigyelő tanfolyam. A mostani kurzuson hét magyar és huszonkét ország (Ausztrália, Burkina Faso, Kína, Kelet-Timor, Egyiptom, Észtország, Franciaország, Grúzia, Németország, Izrael, Jordánia, Kazahsztán, Macedónia, Pakisztán, Palesztina, Szerbia, Sri-Lanka, Svájc, Togo, Tunisz, Ukrajna, Zambia) huszonhárom tisztje készül fel a fegyvertelen katonai megfigyelői feladatokra. Oktatásukat több éves külszolgálaton szerzett katonai megfigyelői tapasztalattal rendelkező finn, német, horvát és szerb instruktorok, valamint magyar oktatók, közöttük önkéntes műveleti tartalékosok és külső előadók segítik. 

A tanfolyam hallgatói az első napokban zömmel elméleti foglalkozásokon vesznek részt: megismerkednek a békefenntartás alapjaival, az ENSZ által kidolgozott alapelveivel, a nemzetközi szervezetekkel történő együttműködés lehetőségeivel, a híradás, a kommunikáció, a tárgyalástechnika, a járőrözés és megfigyelések végrehajtásával kapcsolatos szabályokkal. A második héten aztán már a terepfoglalkozásokon lesz a hangsúly, a tanteremben tanultak gyakorlati alkalmazásán. A különböző szituációs tréningeket a szolnoki laktanyában és Egerbakta térségében hajtják végre. A kiképzés harmadik hetének végén pedig a hallgatók egy kétnapos zárógyakorlaton fognak számot adni felkészültségükről. Egy fiktív műveleti területen hajtanak majd végre megfigyelői feladatokat: járőrözést, fegyverzet-ellenőrzést, kivizsgálást, és „tárgyalnak” a szemben álló felek képviselőivel. Az MH Béketámogató Kiképző Központban megrendezett Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam az ENSZ Békeműveleti Főosztály (UN DPKO) által elismert felkészítés, amelynek akkreditációját legutóbb 2015 áprilisában újította meg további négy évre a világszervezet. A felkészítés népszerűségére jellemző, hogy eddig több mint hatvan ország hatszáz hallgatója vett részt hazánkban a tanfolyamon. 

forrás: honvedelem.hu

Galéria

AktuálisNemzetközi Katonai Megfigyelő TanfolyamENSZ Békeműveleti Főosztály