2024.03.29, Péntek

Gyors ütemben halad az 1000 forintos bankjegyek cseréje

Magyar Nemzeti Bank

2018.05.03. 14:15

Már több mint a fele újakra cserélődött.

Hirdetés

A március 1-én forgalomba hozott, megújított 1000 forintos bankjegyek forgalomba áramlása rendkívül kedvező, gyors ütemben halad. 

Fontos tudni, hogy a jelenleg forgalomban levő régi 1000 forintos bankjegyeket 2018. október 31-ig lehet a készpénzforgalomban használni, ezt követően az MNB bevonja azokat, s a készpénzes vásárlások alkalmával 2018. november 1-től már csak az újakkal fizethetünk.

A régi bankjegyek a bevonási határnapot követően nem veszítik el értéküket, minden bank- és postafiókban három évig, az MNB lakossági pénztárában pedig húsz évig, azaz 2038. október 31-ig, díjmentesen átválthatók – azonos címletű – törvényes fizetőeszközre.

Az MNB felhívja minden olyan parkoló- menetjegy- ital- és áruautomata üzemeltető figyelmét, hogy – akik eddig még nem tették meg, azok –mielőbb készítsék fel berendezéseiket az új 1000 forintosok elfogadására annak érdekében, hogy a lakosság az új bankjegyekkel is zökkenőmentesen használhassa ezeket az automatákat.

 

Az MNB honlapján, a Bankjegy és érme (http://www.mnb.hu/bankjegy-es-erme) internetes oldalon további részletes információ található a bankjegyek biztonsági elemeiről, a bankjegyellenőrzés lehetőségeiről, továbbá a megújított bankjegyek kibocsátásával és a régi címletváltozatok bevonásával kapcsolatos gyakran ismételt kérdésekről és válaszokról.

Országos hírekMagyar Nemzeti Bank1000 forintos bankjegy