2024.04.26, Péntek
Egyre többen a hajléktalanszállókon, de még sok hely van
Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Egyre többen a hajléktalanszállókon, de még sok hely van

EMMI

2019.01.13. 14:39

A hajléktalanszállók az elmúlt napok havazásai, téliesebbre fordult időjárása alatt is folyamatosan fogadják az arra rászorulókat. A nappali melegedők és az éjjeli menedékhelyek használatba vétele ilyenkor kulcsfontosságú, hiszen az elhúzódó mínuszok és fagyközeli hőmérséklet tartós egészségkárosodást okozhat.

Hirdetés

Országszerte összesen több mint 19500 ezer férőhely, 7500 nappali és 12 ezer éjszakai szállás áll rendelkezésre. Jelenleg a férőhelyek telítettsége országosan 90%-os, ami azt jelzi, hogy már többen veszik igénybe a segítséget, ugyanakkor még továbbra is bőven van üres kapacitás, minden jelentkező elhelyezése biztosított. 2018 októbere óta mintegy 1600 fővel többen vettek igénybe a hajléktalanellátást.

A hajléktalanok számára az üres férőhelyekről az országosan működő 7 regionális diszpécserközpont ad naprakész tájékoztatást. Több, mint 200 állami és karitatív szervezet segít a rászorulóknak, így senkinek sem kell a szabad ég alatt töltenie a hideg éjszakákat. Az idei télen a több, mint 9,1 milliárdos támogatáson túl 300 millió forint tartalékforrás biztosításával segítette a kormány a jogszabály módosításból fakadó szociális többletfeladatok ellátását.

 

Országos hírekhajléktalanéjjeli menedékhelynappali melegedőhajléktalanszálló