2024.03.19, Kedd
Itt a fesztiválszezon! Kitől, hogyan vásároljunk belépőjegyet?
MTI Fotó: Marjai János - illusztráció

Itt a fesztiválszezon! Kitől, hogyan vásároljunk belépőjegyet?

Innovációs és technológiai Minisztérium

2019.06.25. 07:00

Túlárazott jegyek, érvénytelen belépők koncertekre, fesztiválokra és sporteseményekre, pórul járt vásárlók – a hasonló bosszúságok, az anyagi veszteség tudatos vásárlással és némi körültekintéssel elkerülhető.

Hirdetés

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) 2019-ben is ellenőrzi a jegyértékesítő vállalkozásokat. Az ITM IT laboratóriuma és a fogyasztóvédelmi hatóság a fesztiválokra, koncertekre és sporteseményekre jegyeket értékesítő vállalkozások internetes oldalainak tájékoztatását és a vásárlók megtévesztését vizsgálja.

 

Az IT labor próbavásárlásai és a fogyasztóvédelmi hatósági tapasztalatok alapján a panaszok egy része azzal kapcsolatos, hogy a megvásárolt jegyek érvénytelenek, és nem lehet velük bejutni az esemény helyszínére. Gyakran megesik, hogy az online értékesítési felületeken a jegyek ára többszöröse a hivatalos jegyértékesítők által kínált árnak. Érdemes figyelnünk arra is, hogy a fizetendő összeg sokszor az online vásárlási folyamat végére emelkedik meg indokolatlanul.

 

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár hozzátette: „Tudatos döntések meghozatalával, kellő körültekintéssel sok későbbi kellemetlenség, anyagi veszteség kerülhető el. Az ITM folyamatos fogyasztóvédelmi jelenléttel és rendszeres ellenőrzésekkel biztosítja a jegyvásárlók és a tisztességes jegyértékesítő vállalkozások védelmét”

 

A jegyek vásárlása során az ITM az alábbiakat javasolja:

 

  • Először mindenképpen ellenőrizzük, hogy tényleg létezik-e a program, amire el szeretnénk jutni. Több esetben előfordult, hogy meg sem valósult, sőt, tervbe sem vett koncertre árultak jegyeket az értékesítők.

 

  • Érdemes a jegyeket közvetlenül a szervezőnél vagy az általa kijelölt hivatalos jegyértékesítő partnereknél, a közismert jegyértékesítő honlapokon, jegyirodákban megvásárolnunk.

 

  • Online jegyvásárlás előtt hasznos tájékozódnunk a kifogásolt weboldalakat összegző www.jogsertowebaruhazak.kormany.hu honlapon, hogy jogkövető eladótól tudjunk vásárolni.

 

  • A megvásárolt jegyek fotóját, különösen az azokon szereplő vonalkódot vagy QR-kódot ne osszuk meg a közösségi oldalakon, hiszen az visszaélésekre adhat lehetőséget, mivel az adatok birtokában más is bemehet helyettünk a koncertre.

 

  • A jegyeladó oldalt ne az alapján válasszuk ki, hogy az az internetes kereső oldalon első helyen szerepel-e, akár hirdetésként. Ez ugyanis nem jelenti azt, hogy a cég megbízhatóbb lenne a többinél.

 

Ha valaki a körültekintő vásárlás ellenére nem kapja meg a jegyét, vagy a jeggyel nem jut be az eseményre, akkor a fogyasztóvédelmi hatóságnál kezdeményezzen eljárást. A hatóság a lakóhely szerinti járási hivatalnál érhetőek el, a pontos címek a www.jarasinfo.gov.hu honlapon megtalálhatóak.

 

Csalás gyanúja esetén feljelentés tehető az illetékes rendőrkapitányságon. Ha uniós jegyértékesítő vállalkozással szemben merül fel panasz, akkor az ITM-ben működő Európai Fogyasztói Központtól kérhető segítség a [email protected] címen.

Országos hírekfesztiválszezonbelépőjegytudatos vásárlás