2024.03.29, Péntek
A
MTI

A "Boldogasszony csipkéje" lett idén az ország tortája

MTI

2019.08.01. 13:00

A győztes torta minden rétegében visszaköszön a málna, a cukormentes torta ízvilágát pedig a gesztenye alapozza meg, melyet a kellemesen savanykás áfonya és a mogyorós ropogós teszi teljessé.

Hirdetés

Tóth Norbert dunaföldvári cukrászmester alkotása, a Boldogasszony csipkéje lett idén Magyarország tortája, az ország cukormentes tortájának pedig a szegedi Gyuris László Kicsi gesztenyéjét választották.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizenharmadik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt, amelyre ezúttal is magyaros ízvilágú, természetes alapanyagokat feldolgozó recepteket vártak.

A Boldogasszony csipkéje a málna népies elnevezése. A nyertes torta összes rétegében megtalálható a gyümölcs, így egy torta több, mint 600 gramm málnát tartalmaz. A Boldogasszony csipkéje Tóth Norbert, a dunaföldvári Tóth Cukrászda cukrászmesterének alkotása. Tóth Norbert az elmúlt évek döntőinek rendszeres résztvevője, tavaly bronzérmet nyert.

Tóth Norbert, a dunaföldvári Tóth Cukrászda cukrászmestere a nyertes alkotással
Fotó: Balogh Zoltán/MTI

A tizenhatodik alkalommal megrendezett versenybe nevezett 31 torta közül első körben ötöt választottak ki, majd a döntőben a zsűri jelenlétében élőben kellett újraalkotni ezeket a tortákat. A győztes Boldogasszony csipkéje minden rétegében visszaköszön a málna; az alsó réteg felett egy málnapürével dúsított tésztaréteg található, majd tejszínnel lazított krém, a tetején pedig bazsalikomos, citromos csokoládé és tejszín található.


Megválasztották a cukormentes tortát is

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt idén Gyuris László, a szegedi A Cappella Cukrászda aranykoszorús cukrászmestere nyerte meg a Kicsi Gesztenye névre keresztelt tortájával. A sütemény nem tartalmaz hozzáadott cukrot és gabonalisztet, gesztenyét, áfonyát és mogyorót azonban igen.

A torta ízvilágát a gesztenye alapozza meg, melyet a kellemesen savanykás áfonya és a mogyorós ropogós teszi teljessé. Az édesség tetejét cukormentes tejcsokoládé borítja, amit koronaszerűen vesznek körbe a csokoládé ívek. Így a torta a harmonikus, egyedi ízvilágához elegáns küllemet is kapott. A hozzáadott cukor nélkül készült Kicsi Gesztenye szeletenként csupán 14,9 g szénhidrátot és 204 kcal-t tartalmaz.

A szegedi A Cappella Cukrászda Kicsi Gesztenye elnevezésû tortája
Fotó: Balogh Zoltán/MTI

A torták minőségének védelme érdekében az idei évtől mindkét recept csak az év végétől lesz nyilvános, addig csak az ipartestület tagjai készíthetik. A Boldogasszony csipkéjét és a Kicsi Gesztenyét augusztus 18-tól lehet megkóstolni, országszerte több száz cukrászdában.

Tavaly a Komáromi kisleány lett az ország tortája, Magyarország cukormentes tortájának pedig a  Három kívánságot választották, tavalyelőtt pedig a Balatoni habos mogyoró és a Pöttyös Panni nyert.

Országos hírekünnepMagyarország Tortájanemzeti ünnep