2024.03.29, Péntek
Tavasszal is egyedülálló élményt nyújtanak a tanösvények
illusztráció - pixabay

Tavasszal is egyedülálló élményt nyújtanak a tanösvények

Agrárminisztérium

2021.03.29. 11:33

Országszerte csaknem 1000 kilométer hosszú tanösvényhálózat várja a kirándulni vágyókat. 

Hirdetés

A nemzeti parkokban található túraútvonalak többsége ingyenesen és szabadon látogatható. A kínálat változatos, így a gyakorlott túrázóktól a kisgyerekes családokon át az idősebb korosztályig mindenki találhat számára megfelelő, felfedezésre váró úti célt - derült ki az Agrárminisztérium közleményéből.


Magyarországon a nemzeti park igazgatóságok kezelésében található 194 tanösvény nem csupán kikapcsolódási lehetőséget nyújt a szabadban, bebarangolásuk során bepillanthatunk hazánk különleges, ritka természeti kincseibe is.

Az útvonalak bejárása azoknak nyújthat ideális kirándulási célpontot, akik önállóan szeretnék felfedezni egy-egy terület értékeit.

A tavasz beköszöntével a természet folyamatosan változó és változatos arcát is megismerhetjük a tanösvények segítségével. Az elérhető útvonalak között található számos rövidebb, könnyen teljesíthető, amely például kisgyerekes családok számára is remek kikapcsolódást nyújt a természetben.

 

  • A Kis-Balaton egyedülálló értékeit mutatja be a Búbos vöcsök tanösvény, amelyet a Kányavári-szigeten alakított ki a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság. A mintegy 2 kilométer hosszú sétaút 15 állomása a térség madárvilágát mutatja be.
  • A Körös-Maros Nemzeti Parkban található Halásztelki tanösvény a puhafás ligeterdő élővilágába kalauzol. A 3,5 kilométer hosszú, 10 állomásból álló útvonal a Hármas-Körös hullámterének növény- és állatvilágát hozza közel a látogatókhoz.
  • A Fertő-Hanság Nemzeti Parkban található Sziki Őszirózsa tanösvényt vagy a Hany Istók tanösvényt bejárva fokozottan védett területek mellett ismerhetjük meg a Hanságra jellemző tőzeges talajt, éger lápokat, valamint a térség gazdag madárvilágát.
  • Egyebek mellett a Dunakanyar panorámáját és az Ipoly-völgy védett, vadregényes tájait csodálhatjuk meg a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság területén található tanösvények bebarangolásával.
  • A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó Tiszakürti Arborétumban az ősi fák alatt páratlan értékeket fedezhetnek fel a látogatók a tölgy-szil-kőris alaperdőre települt növénygyűjteményt bejárva. 
  • A Bükki Nemzeti Parkban található Felsőtárkányi tanösvények közül a kő-közi ideális választás családok számára. Az útvonal a Szikla-forrás és a fölötte magasodó mészkőszikla, az alatta húzódó Kő-köz nevű sziklaszoros és a tó mentén nyújt lehetőséget egy rövid kirándulásra.
  • A Kiskunsági Nemzeti Park Báránypirosító tanösvényén igazi, természetes homokpusztai tájat fedezhet fel az, aki bejárja a buckavidéket. A homokbuckák között kanyargó tanösvény 10 állomása a homokterületek természeti értékeit mutatja be.
  • A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Kövirózsa tanösvényét bejárva számos érdekességet tudhatunk meg a Jakab-hegy természeti és kultúrtörténeti értékeiről, a terület geológiájáról, növény- és állatvilágáról, emellett megismerhetjük a Babás szerkövek legendáját is.
  • Az Őrségi Nemzeti Park területén található Szőcén a tőzegmohás láprétet fedezhetjük fel a tanösvény segítségével, emellett lehetőség van a hegyhátszentjakab Vadása-tó körüli sétára, illetve a Rókalyuk turistaösvényen a tó vadregényes forrásvidékét is megismerhetjük.
  • Kellemes családi élményt ígér az Aggteleki Nemzeti Parkban található Fürkész ösvény, amely 20 állomáshelyből áll, ezeken a pontokon a természetben található tárgyakkal, jelenségekkel összefüggő szórakoztató feladatok várják a kirándulókat.


A tanösvényekkel kapcsolatos tudnivalókról és az aktuális járványügyi szabályokról minden esetben érdemes előzetesen tájékozódni az érintett nemzeti park igazgatóság weboldalán.

 

Országos híreknemzeti park