2024.03.28, Csütörtök
Ötvenezernél többen kérték már az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatását
illusztráció - pixabay

Ötvenezernél többen kérték már az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatását

MTI

2021.07.08. 09:11

A legnagyobb számban a fodrászok, kozmetikusok éltek a lehetőséggel, az igénylők közül közel 22 ezren szépségápolással foglalkoznak.

Hirdetés

Az egy hónapja elindított programban az ágazati bértámogatásból munkavállaló híján kimaradt vállalkozások, önfoglalkoztatók kaphatnak 219 ezer forintos egyszeri támogatást. 

Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára bejelentette: 

mostanáig több mint 50 ezer igénylés érkezett be összesen mintegy 11 milliárd forint értékben.

A kormányhivatalok eddig hozzávetőleg 40 ezer önfoglalkoztatónak folyósítottak közel 8 milliárd forintot - közölte az ITM csütörtökön.

Az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatásában főként azok a kiskereskedelemben, turizmus-vendéglátásban, szálláshely-szolgáltatásban vagy szabadidő ágazatokban tevékenykedő vállalkozók részesülhetnek, akik alkalmazottak hiányában nem tudtak ágazati bértámogatásra pályázni.

 

Az elbírálások és a kifizetések folyamatosak

Az átmeneti korlátozásokkal érintett 56 főtevékenység valamelyikét folytató önfoglalkoztatók a garantált bérminimummal megegyező összeget kaphatnak.

A 219 ezer forintos egyszeri támogatás mások mellett a fodrászok, kozmetikusok, idegenvezetők, előadóművészek és autósiskolai oktatók számára könnyíti meg az újraindulást.

Bodó Sándor a közleményben hozzátette: "A legtöbb kérelem a fővárosból, Pest, Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékből érkezett be. A legnagyobb számban a fodrászok, kozmetikusok éltek a lehetőséggel, az igénylők közül közel 22 ezren szépségápolással foglalkoznak.

A bírálatok és kifizetések folyamatosak, a kérelmeket a járási hivatalok foglalkoztatási osztályaira lehet benyújtani 2021. június 8-ától a veszélyhelyzet megszűnéséig."

 

Országos hírektámogatásbértámogatásfodrászkozmetikus