2024.04.15, Hétfő

Összedőlt az utolsó túrkevei szélmalom

2016.05.11. 15:17

Összedőlt az utolsó túrkevei szélmalom, amely a 19. századból származott.

Hirdetés

Összedőlt az utolsó túrkevei szélmalom, amely a 19. századból származott. Túrkevén egykor tizenhárom szélmalom működött. A tervek között szerepel, hogy forrásokat találva egy kisebb szélmalmot építsenek az összedőlt darabjainak felhasználásával.

Barna Tamás, a vagyonkezelést végző Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársa  elmondta, jelenleg a szakértői véleményekre várnak, hogy kiderüljön, mi okozhatta az egyesület és a túrkevei önkormányzat közös tulajdonában levő épület összeomlását.
A malomnak néhány nappal ezelőtt az egyik oldala egyébként már kidőlt, akkor még kérdéses volt, hogy mi legyen a malom sorsa, mára egyértelművé vált, hogy nem kerülhet sor felújításra. A bontást követően az önkormányzattal egyeztetnek a malom sorsáról.
Több tervük is van, az egyesület nem adta fel a reményt, hogy emléket állítson az utolsó túrkevei szélmalomnak, jelenleg keresik ehhez a forrásokat. A tervek között szerepel egy kisebb szélmalom építése is az összedőlt darabjainak felhasználásával, hogy a területen levő molnárházzal együtt turisztikai célú hasznosításra nyíljon lehetőség. Barna Tamás felidézte, hogy az egyesület 2005-ben vette vagyonkezelésbe az akkor már nagyon rossz állapotban levő, tizenöt-húsz éve elhagyatott, tető nélküli, belülről rothadásnak indult épületet. A malomban az ötvenes évekig folyt az őrlés, ezt követően folyamatosan pusztult az épület, 1987-ben már életveszélyessé kellett nyilvánítani.
A malom megmentése érdekében pályázatokat nyújtottak be, 2006-ban és 2009-ben összesen mintegy 20 millió forint támogatást sikerült a malom felújítására és állagmegóvására fordítani. A sikeres pályázatoknak köszönhetően a belső felújítás megtörtént, ám a legutóbbi, a külső palást felújítását célzó pályázaton nem nyertek. 
Egy malom rekonstrukciója azért is különleges, mert egyedi szerkezete miatt csak belülről kifelé lehet haladni vele. Szólt arról, hogy tavaly hasonlóképpen omlott le Kunszentmártonban egy szélmalom. Az örökségvédelmi hivatal munkatársai arra készülnek, hogy alaposan átvizsgálják a megyében még meglévő összes ilyen épületet.

forrás: mti

Galéria

AktuálisTúrkeveszélmalom