2024.05.22, Szerda

Óvatosságra intik a járművezetőket

2016.01.20. 14:50

Az előrejelzések szerint az elkövetkezendő időszakban Jász-Nagykun-Szolnok megyében is számítani kell hóesésre és tartós fagyra. A hőmérséklet folyamatosan fagypont körül, vagy alatta lesz.

A balesetek megelőzése érdekében kérik a járművezetőket, hogy elindulás előtt tisztítsák meg az autójukat a hótól, jégtől, párától, hogy a kilátás minden irányban szabad legyen! Vezetés közben ugyanis nem csak előre kell figyelni, hanem az oldalsó irányból érkező gyalogosokat, kerékpárosokat és a többi gépjárművezetőt is észlelni kell!

A járművezetők egy része nem figyel oda a megváltozott útviszonyokra, nem ismeri fel az abban rejlő veszélyeket. A hőmérséklet csökkenésével a havas, jeges úttesten való közlekedéskor megnő a jármű megcsúszásának veszélye, különösen fékezéskor, valamint útkanyarulatokban való haladáskor. Amíg nem történik meg az utak teljes tisztítása, kérik, erre különösen figyeljenek oda!

A téli időszakban a pályaelhagyással járó és a nem megfelelő követési távolság megtartásából eredő balesetek a jellemzőbbek. A hasonló esetek elkerülése érdekében a járművezetőnek óvatosabban kell a jármű gyorsítását, lassítását elvégezni, a fékpedált különös gondossággal kell kezelni!

Aki eddig még nem tette meg és lehetősége van rá, sürgősen szereltesse fel a téli gumit, mert 7°C  alatt a  nyári gumik tapadása nem biztonságos. Fontos, hogy a cipő, csizma, amiben vezetnek, ne legyen vizes, havas, hogy még véletlenül se történhessen meg, hogy a láb menet közben lecsúszik a pedálról. Ne feledjék: alkalmazkodni kell a megváltozott útviszonyokhoz!

Heves hóesés vagy fagyott hótakaró esetén jó szolgálatot tesz a hólánc, amelyet érdemes a hajtott tengelyen lévő kerékre rakni, így kormányozható marad az autó. A hólánc feltételét és levételét érdemes otthon kipróbálni, hogy a gyakorlatlanság ne okozzon problémát. Hóláncot csak havas, jeges úton szabad használni, továbbá hólánccal felszerelt gépjárművel maximum 50km/óra sebességgel lehet közlekedni.

A csapadékos, illetve csúszós úttesten a gyalogosok lassabban közlekednek, az eleséstől, az elcsúszástól való félelem eltereli a figyelmüket, s kevésbé figyelnek a közlekedés más résztvevőire. Az autósnak számítania kell arra, hogy a járda szélén leszegett fejjel álló gyalogos a következő pillanatban az úttestre, a jármű elé kerülhet. Lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázzanak az úttest mellett haladó gyalogosokra, főként a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén!

Kérjük, induljanak el időben, hiszen a menetidő várhatóan megnövekszik eben az időszakban! Ismerjék meg a helyi közlekedési viszonyokat és a veszélyes útszakaszokat! A téli időszakban fokozottan kövessék nyomon a közlekedési tudósításokat, amelyek hasznos információkkal szolgálhatnak!

Forrás: police.hu

Fotó: 24.hu

 

Galéria

Aktuálisfagyjéghóláncbalesettéli gumicsúszós