2024.03.28, Csütörtök
Építési fejlesztésekre újabb 10 milliárd forintot kapnak a települések a Magyar falu programban
Illusztráció: vasmegye.hu

Építési fejlesztésekre újabb 10 milliárd forintot kapnak a települések a Magyar falu programban

MTI

2020.11.10. 08:18

A falusi kerékpárutak építésére és felújítására első alkalommal írtak ki pályázatot.

Hirdetés

Újabb 1026 nyertes településnek közel 10 milliárd forint támogatást osztanak ki a Magyar falu program pályázatain - közölte Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn.

Lapunk folyamatosan beszámol a kistelepüléseket támogató program különböző fejlesztéseiről a pályázat 2019-es indulása óta.

Eddig közel 12 ezer nyertes pályázatot hirdettek ki, és a nyertesek mintegy 120 milliárd forintnyi állami támogatáshoz jutottak.


Fejlődhetnek a kerékpárutak és temetők

Gyopáros Alpár a sajtótájékoztatón elmondta, a kisléptékű helyi fejlesztések támogatása alprogramban idén 22 pályázatot hirdetettek meg. A korábbi 14 mellett most öt pályázat eredményeit hirdetik ki. Ez azt jelenti, hogy több mint 1000 település megközelítőleg 10 milliárd forint támogatást kap.

A falusi kerékpárutak építésére és javítására 120 nyertes pályázó közel 4 milliárd forintot, a temetői infrastruktúra fejlesztésre 332 település mintegy 2 milliárdot kap.

Továbbá az egyházi közösség tulajdonában lévő temetők infrastruktúra-fejlesztésére 147 településen közel 1 milliárd forintos támogatást biztosítanak. A múlt évi és az idei pályázatoknak köszönhetően több mint 1000 helyszínen valósul meg ez a fajta fejlesztés.

 

Az elhagyott ingatlanokról is gondoskodnak

A falusi kerékpárutak építésére és felújítására első alkalommal írtak ki pályázatot. Ezzel a közlekedési infrastruktúra fejlesztésének újabb szegmensét fedik le, hiszen forrást biztosítanak állami utak, falusi utcák és járdák, valamint parkolók felújítására.

Gyopáros Alpár elmondta azt is, hogy új pályázatként jelent meg az építési telek kialakítására vonatkozó kiírás. Az elhagyott ingatlanok közcélra történő megvásárlására vonatkozó, szintén első alkalommal meghirdetett pályázattal lehetőséget szeretnének kínálni a kistelepüléseknek, hogy a "szégyenfoltokat" felszámolhassák.

Forrást kínálnak arra, hogy az önkormányzatok megvehessék ezeket az ingatlanokat, azzal a feltétellel, hogy azt közcélra használják majd.

Az elhagyott ingatlanok közcélra történő megvásárlása pályázatban 365 nyertes között mintegy 1,5 milliárd forintot osztanak ki. Építési telek kialakítására, közművesítésre pedig 62 település mintegy 700 millió forintos támogatást nyert el.

PályázatokkerékpárúttámogatáspályázatoktemetőMagyar falu programinfrastruktúra