2024.05.23, Csütörtök

Szolnok megye ötven legjobb vállalkozása

2015.11.19. 11:03

Minden esztendőben megmérik a megye vállalkozásait, többféle szempont alapján is. Ami a Top 50 listájának összeállítását vezérli, az az árbevétel és ezt a adóhivatal pontosan látja. (Az összeállítást is a hivatal készíti, egy kiadványban összegzi, ahogy az idén is – immár huszadszor.)

 

Az is figyelemre méltó, hogy 2014-ben csak a négymilliárd kétszázmilliós árbevétel fölötti teljesítménnyel lehetett a listára fölkerülni. Egy jóval régebbi, éppen húsz évvel ezelőtti adat: az akkori listavezető 22 milliárdos árbevételt produkált, most ehhez 704 milliárd forint kellett. Két kistérség áll az élen: Szolnok és Jászberény. A megye más területein van fejlődés, de jóval dinamikusabb erősödésre volna szükség – mondta Sziráki András kamaraelnök. Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy az új pénzügyi ciklusban az Uniós források jobb elérhetőségéhez minden segítséget megadnak, ha azt a társas- és egyéni vállalkozások igénylik. Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere egyebek mellett a köszönet szavával élt, hiszen a városban is javult az adóbevétel, ami – akárcsak a megyében – a vállalkozásoknak köszönhető. Ezekből a forintokból lehet a településeknek kultúrára, művészetre, sportra és fejlesztésekre költenie elsősorban. A kötelező befizetéseken túl több olyan cég is akad, amelyik önzetlenül ad pénzt rendezvényekhez, juttat forintokat civil szervezeteknek.

 

A megye vállalkozásaiban egyébként 63 ezer ember dolgozik a 8500 vállalkozásban. A cégek hatvan százaléka nyereséges, a tavalyi árbevételük után 135 milliárd forintot fizettek be a nagy kasszába. Az idei eredmények alapján a jövő évi elszámoláskor valószínűleg ismét gyarapszik majd a befizetett adó.

forrás: www.iszolnok.hu

Galéria