2024.05.23, Csütörtök

Szolnokon sem felejtik az elesett hősöket

2016.05.31. 09:47

Szolnokon a Tiszai hajósok terén álló emlékműnél tisztelegtek hétfőn a hősök előtt a város képviselői.

Szolnokon a Tiszai hajósok terén álló emlékműnél tisztelegtek hétfőn a hősök előtt a város, a megye, a kormányhivatal és a fegyveres szervezetek vezetői, valamint civil szervezetek képviselői.

Kilencvenkét esztendővel ezelőtt a Trianon utáni Magyarország parlamentje nyilvánította nemzeti ünneppé május utolsó vasárnapját, ezen a napon a harcokban elesett katonákra emlékezik az ország. A második világégést követően már nem szerepelt az állami ünnepek között, majd 2001 után újra törvénybe mondja ki a haza védelmében elesett hősök ünnepét.

A harcokban elesett katonákat megtört szívű szülők, magára maradt társak és félárván maradt gyerekek ezrei siratták, szinte nem is volt olyan család, aki ne gyászolta volna elveszített vagy eltűnt szerettét. A háború poklában szinte mindenétől megfosztott embert gyakran a legértékesebbet, az életét is elveszítette. Sokukat sírhalom sem fedi, emlékük megfakult, de áldozatuk a hazáért talán nem volt hiábavaló.

Az emlékműnél a város és a szolnoki helyőrség vezetői, valamint a hagyományőrző szervezetek helyezték el koszorúikat a világháborús események felidézését követően.

forrás: szolnok.hu

Galéria

AktuáliskatonaHősök NapjaTiszai hajósok tér