2024.06.26, Szerda

Telt ház Szandaszőlősön egy fórumon

2015.11.30. 13:16

Ezen a környéken látszik, hogy sok forint jutott felújításra, a művelődési ház minden rendezvényen dugig telik. Sok-sok százmillió került ide a közös kasszából és ez tetten érhető. Alakulhatnak persze úgy a körülmények a legjobb szándék ellenére is, hogy nem sikerül mindent megvalósítani. Az, aki örül annak, hogy a Kertváros, a Kocsoros úttal, járdával, kerékpárúttal gazdagodott, hogy kipofozták az egyik szomorú állapotú vízelvezetőt, hogy Szandaszőlősön megújult az iskola, lett új és népszerű főtér, díszkút, nos ők ritkán kérnek szót. Viszont akik néha mintegy számon kérő szék azt sorolgatják, mi minden nincs, bár ígérték, annak hiába sorolják az eredményt, a fejlődést, valamiért hosszasan, elégedetlenkedve beszélnek. Így volt ez péntek este Szandaszőlősön is, ahol a jócskán megtelt művelődési házban a terület egyik képviselője, Tokaji Gyula másoknak talán nem is annyira nagy “dolgokról” beszélt, ám akik ott élnek, örültek egy elintézett szociális támogatásnak, egy fölújított padnak, virágágyásnak – viszont nem kértek szót.

Volt viszont, aki a még mindig megépítésre váró körforgalmat kérte számon,  vagy föltételezte, hogy nem kérdezték meg a repülősöket a repülőmúzeum átköltöztetéséről. Szóba került az elkerülő négyes autóút, illetve annak ígérete, mintegy a mai városirányítóknak címezve annak késedelmét. Szalay Ferenc polgármester igyekezett nyugodt hangon válaszolni arra, hogy például a szandaszőlősi összekötő út, vagy az M4-es autópálya hány és hány esztendeje vágya a városnak a belvárosi híddal együtt. Sokadszor hangzott el az is, hogy a talajtani adottságok miatt körforgalom nem építhető ki a Vörösmező út és a 442-es közút találkozásánál, fontolgatják a közlekedési lámpa fölszerelését. Fontos, hogy csak abból lehet építkezni, fejleszteni, ami megtermelődik forintban és abból szerencsére mind több van. A városban megtelepült néhány nagy és sok kis cég – összesen kilencezer! – az elmúlt három évben 350-400 millió forinttal több iparűzési adót fizetett be, mint korábban. Ezekhez lehetett állami pénzeket pályázni, amely pályázatok többnyire sikeresek, ám az M4 vagy a híd már nem a város pénztárcájához mért beruházás. A RepTár dolgában számos egyeztetés történt, az új hely lényegesen jobb megoldás, mint a régi. Úgy tervezték, hogy ne csak a városnak, de az országnak is érdekes legyen. Szabad térről bekerül a repülőgépek java egy hatalmas hangárba, ahol télen is, nyáron is látogatható lesz a huszonegyedik századi technikával fölszerelt valódi múzeum. A polgármester azt mondta, hogy megérti a türelmetleneket, de ahogyan a városban sorrendet állítanak a megvalósítandó tervekben, ugyanazt teszi a kormány, az országgyűlés. Van, amire jut és van amire majd csak később.

A városnak ez a döntő többségében családi házas területe jó közösséget hozott össze, amelynek tagjai vigyázzák azt, ami megépült, megvalósult. A tervezett, a várost Északról elkerülő M4-es út mindenképpen megépül három éven belül autóútként, de ehhez az Unió nem ad pénzt, ez állami forintokat igényel. A 4-es út a fővárost Szolnokkal összekötő szakasza is ez idő alatt készül el. Az előbbit tavasszal elkezdik, utóbbi valamivel később. Elkészült a Csáklya utcai közúti híd terve és folyamatos annak sürgetése. Minden bizonnyal javít a város szűk közlekedési keresztmetszetén, ha az M4 részeként elkészül a tiszapüspöki Tisza-híd.

Mindig fontos az igény, de azt szükséges összevetni a lehetőségekkel – mondta a polgármester, megértve a türelmetlenkedőket és belátásra kérve az elégedetlen megszólalókat.

forrás: www.iszolnok.hu

Galéria