2024.04.26, Péntek

Misszióba induló katonákat búcsúztattak Szolnokon

honvedelem.hu / Galambos Sándor

2017.09.05. 12:40

Ciprus békéjének őrzését vállalták

Hirdetés

„A magyar katonák eddig is bizonyították, hogy tudásban, felkészültségben bármikor felveszik a versenyt más nemzetbeli bajtársaikkal. Építsék tovább a magyar katonába vetett bizalmat!” - köszönt el az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Misszió magyar kontingens 42. váltásának tagjaitól Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke szeptember 4-én, Szolnokon.

Az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Misszió (United Nations Peacekeeping Force in Cyprus − UNFICYP) magyar kontingens következő váltásának parancsnoka Kozula Ferenc alezredes. 


A kontingens tagjaitól Sáfár Albert dandártábornok köszönt el. „Az elmúlt évek tapasztalatai azt bizonyítják, hogy szükség van katonáink munkájára. A magyar kontingens tagjai mind hazai elöljáróik, mind a nemzetközi katonai vezetők maximális megbecsülését élvezik, hiszen jó szakmai színvonalon látják el feladataikat” - hangsúlyozta. Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke elvárásait is megfogalmazta: „Vigyázzanak magukra és egymásra, segítsék társaikat ugyanúgy, ahogyan azt tették a felkészülés időszaka alatt! Feladataik teljesítése közben a fő hangsúlyt a biztonságra, a rendszabályok pontos betartására, a fegyelemre összpontosítsák! A misszió során alkossanak egy szervezetet, egy csapatot; a közös célt, a közös feladatot, és nem utolsósorban a közös felelősséget szem előtt tartva! Kívánok missziós feladataik végrehajtásához erőt, egészséget és katonaszerencsét, illetve hogy épen, egészségesen, a maguk elé kitűzött célokat megvalósítva térjenek vissza a műveleti területről!” 

 

Szász Márton alezredes, az MH Összhaderőemi Parancsnokság Békeműveleti Főnökség főnökhelyettese elmondta: Magyarország meghatározó nemzetként veszi ki a részét a sziget békéjének megőrzésében. A szlovák−szerb−magyar kontingens az ütközőzóna 4. szektorában látja el a békefenntartói feladatokat. A ciprusi magyar misszió tagjai három helyőrségben állomásoznak. Nicosiában, az UNFICYP-főparancsnokságon az egyéni beosztású törzstisztek mellett a parancsnoki tartalék erőkhöz (Mobile Force Reserve) és a katonai rendőrséghez (Force Military Police Unit) beosztottak szolgálnak, a kontingensparancsnokság Famagustában van, az önálló magyar tábor, a Camp Szent István pedig Athienou helyőrségben épült meg. A magyar békefenntartók elsősorban a szemben álló erők közötti ütközőzónában ellenőrzik a status quo fenntartását. Feladatukhoz tartozik a katonai állások építésének és megerősítésének megfigyelése, a katonai manőverek és provokációk megelőzése, a légtérsértések felderítése, az illegális behatolók kiszűrése, valamint a tiltott építkezések megakadályozása. Emellett esetenként részt vesznek demonstrációk és tömegrendezvények rendfenntartásában, valamint a görög és török ciprióta vezetők közötti diplomáciai tárgyalások biztosításában is. 


A szolnoki kibocsátó ünnepségen a helyőrségben állomásozó alakulatok képviselőin kívül részt vett − mások mellett – dr. Koller József ezredes, a rendezvénynek helyt adó MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka, Szabó István, a város alpolgármestere, dr. Balogh Gyula, a Szolnoki Járási Hivatal, hivatalvezető-helyettese, Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke és Stelmach László r. őrnagy, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ iránytisztje is. 

AktuálisSzolnokENSZ Ciprusi Békefenntartó Misszió