2024.03.29, Péntek

Honvédelmi diáktábor Szolnokon

honvedelem.hu

2016.08.05. 11:39

Katonai alapismereteket tanultak, bajtársiasan segítették egymást, együttműködésre képes közösséggé kovácsolódtak. 

Hirdetés

Véget ért az MH Béketámogató Kiképző Központ honvédelmi tábora. A szolnoki alakulat szervezésében most első alkalommal volt lehetőségük középiskolás diákoknak megismerni a katonák feladatait, szolgálati körülményeiket. A diákalegység parancsnoka Patak Péter százados volt.


Középiskolások részére szerveztek pályára irányító honvédelmi tábort július utolsó hetében az MH Béketámogató Kiképző Központban. Tizennégy fiú és három lány vállalta, hogy a nyári szünet öt napját egyenruhában tölti. Kollégiumi elhelyezésben részesültek, de a laktanyát csak a tábor végén hagyhatták el. A legtávolabbról érkező két „újonc” Nyírbátorból utazott Szolnokra. 

A diákok a megérkezésüket követően meghallgatták az ilyenkor kötelező munka-, tűz- és balesetvédelmi tájékoztatókat, a délután pedig alaki foglalkozással és katonai testneveléssel telt. Másnap viszont már harcászati ismeretek, katonai tereptan és paintball-lövészet szerepelt a „kiképzési tervben”, majd szerdán lőelmélet és fegyverismeret következett, és megtanulták a terepen történő mozgást is. A Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége támogatásának köszönhetően pedig az Egy nap a honvédelemért elnevezésű verseny keretében kispuskalövészeten küzdöttek a kupákért és az érmekért. A kiképzési hét utolsó napján leküzdötték a harci ösvényt, és az MH 2. Különleges Rendeltetésű Ezred katonáinak irányítása mellett paintball-fegyverekkel „harcoltak” az úgynevezett taktikai házban is. 

Hábencius Péter, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium szeptembertől 11. osztályos növendékének idén nyáron a szolnoki már a második katonai tábora volt – korábban Szentendrén „húzott le” egy hetet. A családjában senki nem visel egyenruhát, ő viszont óvodás kora óta katonának készül, ejtőernyős beosztásban szeretne szolgálni. Édesanyja viszont nagyon veszélyesnek tartotta a katonai hivatást, ezért kezdetben megpróbálta lebeszélni fiát a döntéséről. Péter megértette a szülői aggodalmat és kijelentette: akkor haditudósító lesz. Az érvelése hatásosnak bizonyult – szülei elengedték a debreceni honvéd középiskolába.

Patak Péter százados, a diákalegység parancsnoka elmondta: a diákok nagyon gyorsan „felvették a fordulatszámot”, elfogadták és betartották a rájuk vonatkozó szabályokat, fegyelemsértés nem történt. Viszonylag rövid idő alatt barátságok alakultak ki, a fiatalok bajtársiasan segítették egymást a különböző feladatok végrehajtása során, együttműködésre képes közösséggé kovácsolódtak. 
 


A tábor zárásakor a nyári vakáció hátralévő heteire a diákoknak Peszeki Tamás alezredes, az MH Béketámogató Kiképző Központ törzsfőnöke kívánt kellemes, aktív pihenést. Megköszönve a résztvevők fegyelmezett viselkedését és közösségi munkáját, a versenyeken elért eredményekhez külön is gratulált. Kispuskalövészetben első helyen Hábencius Péter végzett, maga mögé utasítva Bugyi Csaba Attilát és Leszkó Márton Milánt. Csapatban a Bús Dávid, Mihály Tímea, Gátfalvi Kristóf Dávid, Leszkó Márton Milán, Fodor Gergő összeállítású Bravo csoport bizonyult a legjobbnak, második helyen az Alpha, a harmadikon a Delta gárdája végzett. A honvédelmi tábor összetett versenyét pedig az Alpha csoport (Holló Márk Milán, Enyedi Dorina, Papp Gábor, Molnár Erik Bence) nyerte. A képzeletbeli dobogó második fokára a Charlie gárdája állhatott, a bronzérmet pedig a Bravo tagjai vitték haza. 

forrás. honvedelem.hu