2024.04.26, Péntek

Ujvári László forradalmár életútjáról szóló könyvet mutattak be Tiszafüreden

mti

2017.04.20. 13:18

Kisemmizve, a rendszer ellenségeként címmel Ujvári László 1956-os forradalmár életútjáról szóló könyvet mutattak be szerdán Tiszafüreden. Wittner Mária egykori szabadságharcos, a kötet előszavának szerzője kijelentette: nagyon sok még a titok az 1956-os forradalommal és szabadságharccal kapcsolatban, "de előbb-utóbb minden kiderül".

Hirdetés

 

Az 1956-os eseményeket felidézve Wittner Mária kiemelte: leginkább a vidék, az ott élők, dolgozók szenvedték meg a forradalmat és az azt követő megtorlást. Az ő sorsukkal kapcsolatban még sok a titok, az ismeretlen, feldolgozatlan részlet, erről tanúskodik a Tiszafüredi Humanitas Alapítvány gondozásában megjelent, Ujvári László életútját feldolgozó kötet is.

 

Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár levélben köszöntve az esemény résztvevőit arra hívta fel a figyelmet, hogy az 1956-os események legfőbb mozgatórugója a szabadság és az önrendelkezés iránti vágy volt. Ennek szellemében a magyar nép a világ egyik legnagyobb elnyomó hatalmával és annak hazai helytartóival szemben vette fel a harcot, kivételes elszántságról és összetartásról tanúságot téve. A bátrak egyike volt Ujvári László (1919-1996) is.
A forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a kormány 2016-ot emlékévvé nyilvánította. Ennek keretében a magyar nagykövetségek csaknem félezer megemlékezést rendeztek, amelyek nagyon erős visszhangra találtak.


Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter ugyancsak levélben méltatta a kötet megvalósítóit és főszereplőjét. Azt írta: a történelem hiteles forrásainak feltárása az idő múlásával egyre sürgetőbb feladat. A forradalom és szabadságharc krónikáját, szabadságeszményét hőstettek és sorsok darabjaiból összeállított, monumentális mozaiknak nevezve a tárcavezető úgy vélte, a kötet méltó emléket állít a tiszafüredi forradalmároknak, és reményét fejezte ki, hogy kutatómunkára, hasonló művek megjelentetésére sarkallja az olvasókat.

 

Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke a bemutatón hiánypótló munkának nevezte a könyvet és rámutatott: "múltunk közismert és ismeretlen, hétköznapi hősei adnak mércét jövőnk alakításához".

 

Az 1956-os forradalmár azonos nevű unokája, Ujvári László történész, a kötet szerzője a könyvbemutatóhoz kapcsolódó pódiumbeszélgetésen elmondta: a kiadvány megjelentetése a család számára elégtételt jelent, egyúttal tisztelgés az '56-os hősök emléke előtt.
Köztiszteletben álló, sikeres családi vállalkozásokat működtető, majd az államosítások idején ellehetetlenített és megbélyegzett nagyapja forradalmi szerepvállalásáról szólva hangsúlyozta: a kisemmizettség érzése mellett hazafias szemlélete tette őt a tiszafüredi forradalmi események egyik vezéralakjává. 
Felidézte, nagyapja az utolsó pillanatig hitt a szabadságharc sikerében, annak fővárosi eseményeit anyagilag is támogatta, és eközben is megmaradt embersége, amely arra vezette, hogy két, lincselés elől menekülő ÁVH-s családnak menedéket nyújtson és segítsen új otthonra lelni. Talán ennek köszönhető, hogy a megtorlások idején végül csak másfél évre ítélték, ám az ellene folyó eljárás és az ugyancsak bántalmazásokkal teli, embertelen börtön után még hosszú időn át megtört, megbélyegzett emberként, félelemben élt.

Helyi hírekTiszafüred1956-os forradalomUjvári László forradalmár