2024.04.26, Péntek

Konferenciával kezdődött a Verseghy emlékév Szolnokon

info.szolnok.hu

2017.04.04. 10:51

Kültéri molinókiállítással és a tudós, költő emléktáblájának koszorúzásával kezdődött meg a Verseghy Ferenc születésének 260. és halálának 195 évfordulója alkalmából rendezett Verseghy Emlékév Szolnokon, a rendezvénysorozat nyitányaként In memoriam Verseghy Ferenc címmel szervezett tudományos konferenciát a Verseghy Ferenc Megyei Könyvtár.

Hirdetés

 

Czakóné Gacov Katalin, a Verseghy Ferenc Könyvtár igazgatója nyitotta meg a szolnoki születésű költő, polihisztor, műfordító, nyelvész, énekes, hárfás és zeneszerző emlékének szentelt ünnepi évet, majd a koszorúzást követően a szabadtéri kiállítás megtekintésére invitálta az érdeklődőket.

 Az ezt követő konferenciának a városháza díszterme adott otthont, ahol a vendégeket Szalay Ferenc polgármester és Prof. em. Dr. Szörényi László, az MTA BTK Irodalomtudományi Intézet nyugalmazott igazgatója köszöntötte. A kétnapos konferencián egymást követték a Verseghy munkásságát bemutató előadások, melynek előadói a magyar nyelvészeti tudományos élet vezető intézményeiből érkeztek.  

Hétfőn este megnyitották Verseghy Ferenc fazekas, népi iparművész tárlatát, melyet egy zenés irodalmi est követett a Verseghy könyvtárban Csörsz Rumen István, a Musica Historica régi zenei együttes alapító tagja és művészeti vezetője, Hovánszki Mária énekes, előadóművész és Szabó András előadóművész közreműködésével.

 

Galéria

KultúraSzolnokVerseghy Ferenc KönyvtárVerseghy FerencVerseghy emlékév