2024.04.15, Hétfő

135 éve alakult meg a Magyar Vöröskereszt

2016.05.11. 08:17

135 éve segítenek a Magyarországi Vöröskereszt tagjai a rászorulókon.

Hirdetés

135 éve segítenek a Magyarországi Vöröskereszt tagjai a rászorulókon. A közel másfél évszázad során számos kihívásnak felelt meg a folyamatosan fejlődő humanitárius szervezet. Az évfordulóra a szolnoki Hild téren emlékeztek, amelyen a történelemi csata felelevenítésével is tisztelegtek a szervezet előtt. Az ünnepségen Dr. Kállai Mária kormánymegbízott is köszöntőt mondott.

Az 1859-es solferinoi csata hatalmas véráldozata késztette Henri Dunant svájci üzletembert arra, hogy kezdeményezze egy segélyszervezet létrehozását. Néhány éven belül (1863) megalakult a Vöröskereszt, amelyek után sorra jöttek létre a nemzeti szervezetek. A nemzetközi humanitárius szervezet 7 alapelv: az emberiesség, pártatlanság, semlegesség, függetlenség, önkéntesség, egység, és egyetemesség alapján működik.

A bekövetkezett tragédiák után a másokon való önzetlen segítségnyújtás, vagy éppen részt vállalni a mindennapok nehézségeiben hozzátartozik a vöröskeresztes munkához- méltatta a szervezet tagjainak áldozatos, önkéntességen alapuló tevékenységét Dr. Kállai Mária.  A társadalmi segítségnyújtás egyre ismertebbé és népszerűbbé váló akcióiba a megyei Kormányhivatal is bekapcsolódik. Fennállásunk öt éve alatt minden évben két alkalommal szerveztünk véradást, amelyeken átlagban 80-100 munkatársunk vesz részt - mondta a megyei kormánymegbízott.

A Hild téren látványos bemutatóvakkal szemléltették a szervezet munkáját. Önkéntes ifjúsági vöröskeresztesek, hagyományőrző honvédek és művészeti szakközépiskolás diákok elevenítették föl a solferinói csata egy jelenetét, majd a mentők és a rendőrség segítségével egy feltételezett balesetet is bemutattak.

(Kormánymegbízotti Kabinet)

Galéria

KitekintővéradásMagyarországi Vöröskeresztsolferinoi csata