2024.04.18, Csütörtök
Így is lehet életet menteni!

Így is lehet életet menteni!

jasz.katasztrofavedelem.hu

2016.10.13. 14:54

Október második szerdája a Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapja, amelyen több mint másfél évtizede szervez véradást a katasztrófavédelem. Idén a megyében ötvennyolcan jelentek meg a véradáson.

Hirdetés

A Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapját az ENSZ 1987-ben azért jelölte ki, hogy az emberek minden évben megemlékezzenek a természeti katasztrófákról, azok áldozatairól. Emellett a katasztrófák okaira is fel kívánják hívni a figyelmet, arra, hogy a legtöbb ilyen esemény emberi behatás közvetett vagy közvetlen következménye, ily módon nagy részük elkerülhető, de legalábbis előre jelezhető lenne. Magyarországon a világnapot 1999 óta tartják számon.
 
A katasztrófavédelem a Magyar Vöröskereszttel közösen évek óta választja a katasztrófák áldozatairól való megemlékezésnek azt a formáját, hogy a fővárosban és valamennyi megyében véradást szerveznek. Nem volt ez másként az idén sem, a helyszínt ezúttal is az igazgatóságok, vagy a tűzoltóságok adták. Október tizenkettedikén országszerte huszonnégy ponton várták azokat az önkénteseket, akik megfeleltek a feltételeknek és a véradás előtti kötelező orvosi vizsgálat során sem találtak kizáró okot.

Országosan összesen ezerkétszázhatvanan jelentkeztek, végül ezeregyszázhuszonhatan kaptak szabad utat, ők összesen négyszázötven liternyi vért adtak. Jász-Nagykun-Szolnok megyében ötvennyolcan jelentkeztek, két helyszínen, Jászberényban és Szolnokon várták a véradókat. Volt, aki először adott vért, és volt huszonhatszoros véradó is köztünk. 

AktuálisKatasztrófavédelemMagyar VöröskeresztTermészeti Katasztrófák Csökkentésének Világnap