2024.04.20, Szombat
Szombaton nyílik az első időszaki kiállítás a RepTár-ban

Szombaton nyílik az első időszaki kiállítás a RepTár-ban

RepTár - Szolnoki Repülőmúzeum facebook

2016.11.23. 13:41

Az időszaki kiállítás eredeti tárgyi emlékek segítségével mutatja be a város katonai és polgári repüléstörténetének fontos személyeit, eseményeit az 1900-as évektől egészen napjainkig.

Hirdetés

1911. november 26-án Kvasz András, magyar aviatikus a szandai rétről felszállva repült első alkalommal szolnokiak tízezrei előtt repülőgépével. Az aznapi Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Lapok cikke szerint: „Kvasz András merész magyar aviatikus mai vállalkozása olyan eseményt képez Szolnokon, mely nem csak a városunknak, hanem a vármegyének a közeli vidéknek is méltán felkelti az érdeklődését. Kvasz András merész magyar aviatikus bemutatja ezúttal az összes bravúrjait. Lesz sikló repülés, magassági repülés 1000 méterig és feljebb.” Ettől a naptól számítják a szolnoki repülés történetét.


A kiállításon megtekinthető többek között az első magyar tervezésű ortohelikopter egy eredeti darabja, emellett II. világháborús relikviákon, repülőgép maradványokon, kitüntetéseken, korabeli újságcikkeken keresztül egészen a 86. Helikopterbázis afganisztáni szerepvállalásig idézi fel a szolnoki repülés elmúlt 105 évének történetét.


A kiállítás a RepTárba váltott belépőjeggyel 2017. január 31-ig megtekinthető a Hangár épület földszintjén.

AktuálisSzolnokrepülőmúzeumReptárKvasz András