2024.04.26, Péntek

Újabb öt érték a megyei értéktárban

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat

2016.11.11. 08:00

A Gulyásfőzés hagyományát a JNSZ Megyei Értéktár Bizottság javaslata alapján Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke felvételre javasolja a Magyar Értéktárba.

Hirdetés

A közelmúltban idén második alkalommal ülésezett a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Értéktár Bizottság. Mint arról Mészáros János megyei főépítész, a MÉB titkára tájékoztatott a neves szakemberekből álló grémium elé igényesen kidolgozott, tartalmas javaslatok kerültek, melynek köszönhetően összesen 5 értékkel bővült az addig 57 értéket számláló értéktár. 


A kulturális örökség kategóriában felvételre került a más megyékben is egyre terjedő Magyar Szablyavívás és a Borsody vívórendszer, valamint a tiszafüredi népművész házaspár Bőrműves Alkotóháza. Az épített környezet kategóriában megyénk legrégebbi építészeti emlékét magába foglaló jánoshidai Keresztelő Szent János születése Templom került be a megyei értékek közé.

A Gulyásfőzés hagyománya (gulyás, pörkölt, paprikás, gulyásleves) című javaslat nem csak a tudományos értekezés szintű javaslati dokumentációja alapján, hanem az egész országban élő hagyományként érdemelte ki a Bizottság egyhangú igen szavazatát.

A „Tisza-parti Thália” a többször megújult épületében több mint 100 éve folyamatosan a megyei kiemelkedő kulturális jelensége, így méltón került be a nyilvántartott megyei értékek közé.

 

AktuálisSzigligeti SzínházMegyei ÉrtéktárKeresztelő Szent János születése TemplomgulyásfőzésszablyavívásBőrműves Alkotóház