2024.05.23, Csütörtök

Kun-Mediátor ügyfelek kártalanítása megelőzi a jegybanki bírságot

mti

2016.12.20. 09:19

A Magyar Nemzeti Bank szerint, nem éri anyagi hátrány a Kun-Mediátor Kft. volt befektetőit követelésük érvényesítése során a jegybank által kiszabott piacfelügyeleti bírság miatt.

Az MNB közleményében felidézte, már tavaly augusztusban felhívták a figyelmet arra, hogy a csődtörvény szerint a károsultak kifizetése a felszámolás során megelőzi a jegybank által kiszabott piacfelügyeleti bírság teljesítését.

A csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvény szerint a nem vállalkozásuk keretében eljáró magánszemélyek anyagi követeléseit időben korábban kell teljesíteni, mint azokét az intézményekét, amelyek adók módjára történő köztartozásokat kívánnak érvényesíteni a felszámolás során.

Az MNB kiemelte, a jegybank által jogerősen kiszabott, be nem fizetett bírságok az adók módjára behajtandó köztartozások körébe tartoznak.


Az ügyben több sértett feljelentése után 2015 áprilisában indult büntetőeljárás, miután a Kun-Mediátor Kft. karcagi fiókjában nem jutottak hozzá a befektetésükhöz. A feltételezett elkövető addigra külföldre szökött, ezért ellene európai és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. A Bróker Marcsiként emlegetett nőt a Karib-tengeri Belize-ben fogták el a helyi hatóságok, onnan múlt kedden hozták vissza Magyarországra a 62 éves karcagi asszonyt.
 

AktuálisMagyar Nemzeti BankKarcagKun-Mediátor Kft.