2024.05.26, Vasárnap

Képzőművészeti kreatívpályázatot hirdet a RepTár

info.szolnok.hu

2017.01.27. 08:54

A RepTár Szolnoki Repülőmúzeum pályázatot hirdet Vitéz Nagybányai Horthy István repülő főhadnagy domborművének méltó elhelyezésére a RepTár területén belül.

 

A kiíró fontosnak tartja, hogy az alkotással Vitéz Nagybányai Horthy István repülő főhadnagy pályafutása előtt kíván tisztelegni.

A százezer forint összdíjazású kiíráson bárki részt vehet: a pályázó szabadon dönthet a pályázó kompozíció kialakításáról, azzal a feltétellel, hogy szerepelnie kell benne az eredeti műalkotásnak.  

 

A pályamunkák beérkezési határideje 2017. február 24. A nyertes kompozíció ünnepélyes átadásának időpontja 2017. április 18. 

 

A pályázati feltételekkel kapcsolatos valamennyi információ és a pályázat alapjául szolgáló dokumentáció elérhető a www.reptar.hu/palyazat.html oldalon.

 

Egy kalandos történetű dombormű adja az alapját a pályázatának. Vitéz Nagybányai Horthy István emléke előtt tisztelegve 1943-ban felavatták az emléktáblát a szolnoki Tárház falán. Erdey Dezső szobrászművész alkotását azonban a második világháború után eltávolították és egy pincébe rejtették. A kiválóan képzett repülőtiszt emlékműve ezt követően újra eltűnt, majd 2006-ban a szolnoki katonai repülőtéren került elő, ott ásta el anno valaki. A domborművet megviselték az évtizedek. Kalapács- és vésőnyomok látszanak rajta, a felismerhetetlenség érdekében habarccsal öntötték be, így az emléktáblát kiállítani már nem lehet. 

 

AktuálisSzolnokrepülőmúzeumReptárVitéz Nagybányai Horthy István