2024.06.13, Csütörtök

Teáján keresztül mutatkozik be Tajvan

info.szolnok.hu

2017.01.30. 09:37

Tajvan, vagy ahogyan régen nevezték, Formosa különleges kultúrájának egyik büszkesége a tea, s az ahhoz kapcsolódó hagyományok. Most ezt a világot mutatja be egy látványos tárlaton a Damjanich Múzeum tajvani és hazai partnerei segítségével.

 

A Damjanich Múzeum a messzi Távol-Keletre invitálja látogatóit, hegyek teaültetvényeinek magasába és illatos teaszobák mélyére, ahol nem csupán a szépséges Tajvan (régi nevén Formosa) történelmébe és kultúrájába nyerhetnek bepillantást, de a tea fajtáival, kultuszával, fogyasztásának eszközeivel, kereskedelmi jelentőségével is megismerkedhetnek, s megízlelhetik a szigetország legfinomabb teáit.

A kiállításon nemzetközi tekintetben is egyedülálló módon mutatják be Tajvan múltját, jelenét, különleges kultúráját.

A tárlaton a magyarországi intézmények - Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ - Keleti Gyűjtemény, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, Magyar Földrajzi Múzeum - különleges tárgyai mellett a tajvani New Taipei City Yingge Ceramics Museum kerámiái és a szolnoki Damjanich János Múzeum török-kori gyűjteményének kínai porcelánjai is láthatóak lesznek. A kiállítást kísérő programsorozat keretében idegen és magyar nyelvű előadásokat, teaszertartás-bemutatót, dokumentumfilm-vetítéseket, kerekasztal-beszélgetéseket és egyéb múzeumpedagógiai foglalkozásokat is tartanak.

 


A kiállítással kapcsolatban a múzeum gyermekrajz-pályázatot is hirdetett, a legszebb alkotásokat a kiállításon is viszontláthatják a látogatók.

A kínai kultúrában a tea nem pusztán a test, de a lélek felüdülésére is szolgál: a földi élet szimbóluma, fogyasztása egyfajta meditáció, a mindennapoktól való elvonulás, az elmélkedés lehetősége. A tea kultusza hosszú évezredeken keresztül tökéletesített, finomított cselekmények sorozata, egyfajta művészet. E tradíciók ősi tisztasága, a hagyomány és a modernitás elegáns ötvözete Tajvan szigetén a maga tökéletességében őrződött meg.

AktuálisSzolnokteaDamjanich múzeumFormosa aranykincseTajvan