2024.05.23, Csütörtök

Újévi jéghelyzet a Tiszán és a Tisza-tavon

Kötivizig

2017.01.03. 11:34

Az ó- és újévi hidrometeorológiai helyzet – fokozatosan csökkenő víz- és léghőmérséklet, tartósan hideg időjárás – hatására „elaludt a víz”, megkezdődött, majd kialakult a jégtakaró a Tisza-tó állóvizein, illetve a Tisza folyón is változatos jégjelenségeket tapasztaltunk. A pillédzés után vékony jégréteg alakult ki, amely néhány napja egyre vastagabb.

A Tisza-tó sajátos helyzete, meder és vízáramlási viszonyai, valamint a vízimadarak viselkedése nagymértékben befolyásolja a jégtakaró állapotát és a jégvastagságot is. 
A vízimadarak ezreinek – hattyúk, vadlibák, vadkacsák, kormoránok, stb - tartózkodási és éjszakázó helyei ma is jégmentesek, bár a felületük egyre csökken. A beállt vizek jégvastagsága a víz álló vagy mozgó jellege függvényében változó, a pár centimétertől a 12-13 centiméteres vastagságig terjed. Több helyen repedések, rianások láthatók a jégmezőn, amelyek esetleges megközelítése veszélyes is lehet.
Tehát a jégen való tartózkodás nagy óvatosságot igényel, hiszen a fentiekből is kitűnik, hogy van, ahol életveszélyes, de van, ahol már biztonságos, és ezeken a helyeken napok óta lékhorgászokat vagy jégvitorlásokat is láthatunk, a jégtakaró állapotának függvényében.

 

Más a helyzet a Tisza folyón, az élő mederben. Több szakaszon már beállt a Tisza, vagyis egyik parttól a másikig, valamint felfelé és lefelé is befagyott. A beállt Tiszán is vannak azonban üres foltok, szabad vízfelületek, ahol nem fagyott be a víz. Ezeken a foltokon át levegőzik a víz. Az anyamederben beállt jég vastagsága még csak 3-6 centiméter, vagyis életveszélyes.
Érdekesség, hogy eleink a régi időkben, a beállt, biztonságos jégen nemcsak gyalogosan, hanem szekerekkel is átmentek. Előtte persze alkalmassá tették az átkelési sávot. Léksort vágtak az útvonal két oldalán, amelyből vízzel locsolták, a szalmával felszórt utat, így hizlalva a jeget addig, amíg az biztonságossá vált. Jelenleg ettől a helyzettől még messze vagyunk, de ahogy mondani szokás: a „kutya még nem ette meg a telet”.

AktuálisTisza-tóTiszajéghelyzetjégtakaró