2024.06.13, Csütörtök

Tisza

Hármas együttműködés a Tisza hulladékmentesítéséért

2019.07.17

Aktuális

A tavaszi árhullámokat követően eddig nem látott mennyiségű, becslések szerint 8000 tonnát meghaladó kommunális és növényi eredetű hulladék torlódott össze a Kiskörei vízlépcső felvízi oldalán.

Csaknem 750 kilométeren van árvízvédelmi készültség

2019.06.01

Aktuális

A Tisza árhullámának hosszan elnyúló tetőzése a Tisza-tó térségében jár. A Kisköréig tartó szakaszon az elsőfokú értékek feletti, Kisköre alatt várhatóan azokat csak megközelítő, illetve helyenként elérő tetőzések várhatóak.

Továbbra is kisebb árhullámok érkeznek a magyarországi folyókon

2019.05.24

Aktuális

Továbbra is kisebb árhullámok érkeznek a magyarországi folyókon, de a Dunán és a Tiszán is csak első-, illetve másodfokú készültségi szint közelében várható tetőzés.

A Tisza egykori ciánszennyezésére emlékeztek Szolnokon

2019.02.04

Helyi hírek

A Nagybánya melletti aranybányák tározója átszakadva óriási mennyiségű, súlyosan mérgező nehézfém-vegyületeket tartalmazó szennyvizet engedett a Tisza folyóba, ami soha nem látott halpusztulást eredményezett.

Átalakítják a Tisza parkot Szolnokon

2018.10.09

A fejlesztés során növényeket telepítenek, parkot építenek, sétautakat alakítanak ki, átalakítják a parkban levő játszóteret, továbbá új utcabútorokat helyeznek ki. Az utak burkolatát beton térkővel újítják meg a szakemberek; az új burkolatnak köszönhetően akadálymentessé válnak a park járófelületei. Emellett a Tisza Szálló közelében egy új épületben kávézó létesül.

Forgalomkorlátozás Tisza jobb parton, Tiszasüly térségében

2018.08.06

Védképesség helyreállítása az I. rendű árvízvédelmi fővédvonalakon című projekt keretén belül Tiszasüly térségében Tisza jobb parton helyreállítási munkálatok kezdődnek.

Így teszi biztonságosabbá a Közép-Tiszát a Magyar Vakond

2018.08.01

A mélyépítőcég által megkezdett projektben mind a Zagyva, mind a Tisza árvízvédelmi infrastruktúráját jelentősen megerősítik.

Tetőzés közelében a Tisza Szolnoknál

2018.04.12

A Tisza vízgyűjtőjén felhalmozódott hó olvadása miatt a hegyvidéki területekről naponta indulnak el kisebb árhullámok, amelyek a folyó középső szakaszán hosszan elhúzódó tetőző vízállásokat eredményeznek. Ugyanakkor a kedvező időjárásnak és a folyamos szivattyúzásnak köszönhetően tovább csökkent a belvízi elöntés nagysága a térségben.

Törékeny a természet egyensúlya, vigyáznunk kell rá!

2018.02.02

A tiszai ciánszennyezést és a mérgező anyag ellen vívott küzdelmet idézték fel csütörtökön Szolnokon, a Tisza élővilágának emléknapján.

Február 1-e a Tisza élővilágának emléknapja

2018.01.28

Az ezredfordulón a romániai cianidszennyezés megmérgezte a Tisza folyót. A szörnyű katasztrófa óta február 1-je a Tisza élővilágának emléknapja. 

Schirilla György Szolnokon

2018.01.12

Helyi hírek

A szombati Tisza átúszást megelőzően pénteken általános iskolás gyerekekkel futott egy hosszabb távot, majd holnap 14 órakor átússza a néhány fokos folyót.

Megérkezett a pénz a tiszai raftingpályára

2018.01.02

241 millió forintot különítettek el a kiskörei víztározó környékének turisztikai és sportcélú fejlesztésére.

Extrém sebességkorlátozást old fel a kiskörei Tisza-híd megújítása

2017.12.20

A közös vasúti-közúti pályán vegyes forgalmat bonyolító 130 éves átkelő rekonstrukciója több száz ember napi közlekedését könnyíti majd meg, s szerepe a turizmusban is jelentős.

Több mint 4,6 milliárd forintot kap a Mahart a nyaralóhajózási program megvalósítására

2017.11.30

A megvalósításhoz szükséges feladatok ellátására és a Felső-Tisza-vidék kishajóforgalmát segítő fejlesztések megvalósítására a Mahartot jelölték ki.

Vízgazdálkodási fejlesztések a Tisza mentén

2017.09.27

A Közép-Tisza fejlesztései közül folyamatban van például a Szolnok és Kisköre között futó hullámtér kezelési projekt.

A Tisza-tavat tisztítják meg a hétvégén a PET kupa résztvevői

2019.06.14

Aktuális

Tisza-tavi futammal bővül idén a hagyományos Felső-Tiszai PET Kupa sorozat, így a pénteken induló és kedden záruló vízi rendezvény keretében a csapatok Tiszafüredtől Kisköréig eveznek saját építésű hajóikon, hogy megtisztítsák a folyót és a tavat a felhalmozódott hulladéktól.

A Tisza mellékfolyóin kisebb árhullámok alakulhatnak ki

2019.05.29

Aktuális

A Tisza árhullámának hosszan elnyúló tetőzése az elsőfokú készültségi szintet kissé meghaladó értékkel jelenleg Tokajnál tart.

Több mint ezer zsák hulladékot szedtek össze a Felső-Tisza egy kilométerén

2019.03.05

Aktuális

A vízügyi igazgatóságok lassan állandósuló problémája az árhullámokkal érkező és a hullámtereket elborító kommunális hulladék kezelése. Különösen sok PET palack érkezik a Felső-Tisza magyarországi szakaszára a Tiszán Ukrajna illetve a Szamoson, Krasznán Románia területéről.

20 nyaralóhajó jöhet a Tiszára

2019.01.10

Aktuális

A hajóbeszerzés mellett a Mahart tendert írt ki a nyaralóhajózáshoz szükséges kikötői infrastruktúra kiépítésére is, így várhatóan próbaüzemben 2019 nyarán már igénybe lehet venni a nyaralóhajókat a Felső-Tisza és a Bodrog környékén. Az éles üzem 2020 nyarán indul, a későbbiekben pedig bővítik az útvonalhálózatot.

Árvízvédelmi gyakorlópálya épül Szolnokon

2018.08.30

Aktuális

Árvízvédelmi gyakorlópályát épít ki a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) Szolnokon, a Millér csatornánál - tájékoztatta a vízügyi szervezet igazgatója az MTI-t.

Szolnokon mutatkoznak majd be a PET Kupa legjobb hajói

2018.08.05

Szombaton vette kezdetét Szatmárcsekén az idei PET Kupa, amelynek csapatai 10 tonna hulladék összegyűjtését tervezik a Tiszán.

A Tiszai Vízirendészet körzeti megbízottja mentett életet Tokajnál

2018.07.16

Aktuális

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság körzeti megbízottja négy bajbajutott kenust mentett ki a Tiszából.

Továbbra is árvízvédelmi készültség a Közép-Tisza vidékén

2018.04.09

A Tisza áradása miatt továbbra is elsőfokú árvízvédelmi készültség érvényes a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén, a folyó mindkét partján Kiskörétől Dobáig, illetve Tiszapüspökiig, valamint a Hármas-Körös Mezőtúrtól a torkolatig terjedő jobb parti szakaszán.

Orvhalász a halőrök hálójában

2018.01.29

Aktuális

Közel egy tucat hálóval halászott a Tiszán egy újkenézi férfi. A halőrök tetten érték.

Schirilla György három év után újra átúszta Szolnokon a Tiszát

2018.01.13

Helyi hírek

Sokan mentek ki szombat délután a Tisza-partra, hogy láthassák a sportolót, aki az alig 4 fokos vízben érkezett a Tisza Szálló előtti lépcsősorhoz.

Megszentelték Szolnoknál a Tiszát

2018.01.06

Aktuális

Vízkereszt idején régebben szokás volt, hogy a közösségek ivóvizét, kutakat, folyókat, patakokat megszentelték. Ezt a hagyományt elevenítette fel pénteken délután a Tiszánál Kocsis Fülöp görögkatolikus püspök.

Mentik a fát a Tisza árteréből az erdőgazdálkodók

2017.12.21

Jelentős árhullám levonulását jelezték a Közép-Tisza hullámterében gazdálkodó erdészeknek a vízügyi szakemberek.

Ár- és belvizet hoz az év vége a Tiszán

2017.12.19

A Tisza felső vízgyűjtőjén az elmúlt napokban lehullott nagy mennyiségű csapadék árhullámot indított el a folyón, ugyanakkor a hétvégi esőzések következményeként belvízvédelmi készültséget rendelt el a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság. A szivattyútelepek indítása Kisújszállás, Karcag, Mezőtúr, Jászkisér és Cibakháza térségében vált szükségessé.

Kiállítás nyílik az Alcsiszigetről

2017.10.24

Az elmúlt hónapokban számos helyi lakos gyűjtötte hangyaszorgalommal a tárgyi, illetve írásos emlékeket.

Több mint hat tonna halat foglalt le a Nébih

2017.07.26

A Tisza menti éttermek és halsütödék kiemelt ellenőrzése során tiltották meg a haltermékek forgalomba hozatalát, azok nem azonosítható eredete miatt.