2024.04.20, Szombat

Továbbra is árvízvédelmi készültség a Közép-Tisza vidékén

kotivizig.hu

2018.04.09. 15:56

A Tisza áradása miatt továbbra is elsőfokú árvízvédelmi készültség érvényes a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén, a folyó mindkét partján Kiskörétől Dobáig, illetve Tiszapüspökiig, valamint a Hármas-Körös Mezőtúrtól a torkolatig terjedő jobb parti szakaszán.

Hirdetés

Változatlanul II. fokú az árvízvédelmi készültség áll fenn a Hortobágy-Berettyó jobb partján, így jelenleg mintegy 200 kilométeren védekezik a KÖTIVIZIG.

Tisza folyón a korábbi csapadékos időjárás következtében árhullám alakult ki, amely árvízvédelmi készültségi fok feletti vízállásokat eredményez több szelvényben a KÖTIVIZIG működési területéhez tartozó folyószakaszon.

A vízállás ma reggel 7 órakor Tiszafürednél 612 cm, Kisköre-alsónál 635 centiméter (I. fok 600 cm), Szolnoknál 638 centiméter (I. fok 650 cm), Tiszaugnál pedig 524 cm volt, a folyó valamennyi szelvényben árad. A KÖTIVIZIG továbbra is I. fokú árvízvédelmi készültséget tart fenn a folyó jobb partján Kiskörétől Dobáig, illetve bal partján Kiskörétől Tiszapüspökiig, összesen 96 kilométeren (10.03-as és 10.07-es szakaszok, illetve 10.06/6 és 10.06/7 számú őrjárások). Ezeken a szakaszokon különös figyelemmel kísérjük a Tisza Hullámtér Projekt érintett beavatkozásainak árvízi viselkedését.
A Tisza vízgyűjtőjén a csapadék, illetve a pozitív hőmérsékletek következtében folyamatosan csökken a felhalmozódott hó mennyisége, viszont még mindig meghaladja a sokéves maximumot. 
Zagyva-Tarna vízrendszerében apadás tapasztalható, a ma reggeli vízállás Jászteleknél 268 cm volt. 
Hármas-Körös: ma reggeli vízállások: Gyoma 547 cm (I. fok 550 cm) apadó, Szarvas 618 cm (I. fok 600 cm) apadó, Kunszentmárton 620 cm (I. fok 600 cm) áradó. A folyó alsó szakaszán a későbbi apadás mértékét a Tisza vízjárása lényegesen befolyásolhatja. Az igazgatóság továbbra is fenntartja az elsőfokú árvízvédelmi készültséget a Hármas-Körös Mezőtúrtól a torkolatig terjedő jobb parti, 49 kilométer hosszúságú szakaszára. A Hármas-Körös alsó szakaszán lassú apadás várható, melynek ütemét a Tisza vízjárása lényegesen befolyásolhatja.
Hortobágy-Berettyón Borznál a ma reggeli vízállás 320 cm (II. fok 300 cm), alig változó. A folyón a belvízátemelések miatt tartósan II. fok feletti vízállások várhatók.

A Tisza illetve mellékfolyóinak hegyvidéki vízgyűjtőjén számottevő csapadékra a következő néhány napban nem kell számítani. A folyón levonuló árhullámot a még meglévő hótömeg olvadása befolyásolhatja. A Tisza középső szakaszán a elhúzódó I. fok közeli illetve azt kismértékben meghaladó vízállásokra kell számítani.

Várható tetőző vízállások mértéke és időpontja a Közép-Tiszán:

Hármas-Körös: tetőző vízállás tetőzés várható időpontja

Kunszentmárton    645±10 cm        2018.04.09-10.

Tisza:

Kisköre-alsó    640+10 cm    2018.04.09-10.
Szolnok    650+10 cm        2018.04.10-11.


Belvízvédekezés
A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság valamennyi belvízvédelmi szakaszán készültség van érvényben. A jászkiséri, a tiszakécskei belvízvédelmi szakaszokon a védekezés I. fokra mérséklődött, a kiskörei és a kunhegyesi belvízvédelmi szakaszokon továbbra is I. fokú,  míg a jászberényi, a ceglédi, a cibakházi, a mezőtúri, a karcagi és a kisújszállási szakaszokon II. fokú készültségben folyik a szivattyúzás.
Az április 9-i reggeli adatok szerint az igazgatóság működési területén az elöntés nagysága 12 380 hektárra csökkent, ebből 4300 hektár vetés és 2480 hektár szántó. A vízborítás Jász-Nagykun-Szolnok megyében 11 305 hektárt tesz ki. A hétvége során 49 szivattyútelep és 17 mobil gépegység üzemelt, amelyek együttesen mintegy 1,95 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba. A védekezésben 154 fő vett részt az elmúlt 24 órában, köztük 104 gépész. A szakemberek folyamatosan végzik az érintett területek bejárását, a szivattyúzást, a műtárgyak ellenőrzését, az esetleges hibák kijavítását, a vízkormányzást és a vízfolyási akadályok, felhalmozódott uszadékok eltávolítását.
Az igazgatósághoz beérkezett információk szerint az önkormányzatok közül III. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn Fegyvernek, II. fokban Kunszentmárton, I. fokban Újszász védekezik.

AktuálisKötivizigTiszaKözép-Tisza vidékbelvízvédelem