2024.03.28, Csütörtök

Szolnokon mutatkoznak majd be a PET Kupa legjobb hajói

mti

2018.08.05. 15:14

Szombaton vette kezdetét Szatmárcsekén az idei PET Kupa, amelynek csapatai 10 tonna hulladék összegyűjtését tervezik a Tiszán.

Hirdetés

Augusztus 4. és 12. között rendezik meg idén Szatmárcseke és Tiszamogyorós között az idei PET Kupát, amelyen 22, hulladékból készült hajóval és 50 kenuval szállnak vízre a résztvevők, hogy megtisztítsák a folyót a szennyezéstől.

A kulturális programokkal és versenyekkel tűzdelt eseményen mintegy 500 önkéntes és versenyző vesz részt.
A verseny előfutama korábban elkezdődött, hiszen egy 17 fős önkéntes csapat szerdán a Fekete-Tisza forrását látogatta meg, csütörtökön pedig vízre is szálltak Husztnál, hogy kenuikkal szombatra a kupa kiindulópontjára érjenek és csatlakozzanak a versenyhez.

A túrán részt vesz a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezete (KMKSZ ISZ) is, valamint a Kárpátjáró és a Papilio Természet- és Környezetvédelmi Egyesület is.

További újdonság, hogy a kupa ideje alatt minden nap vízminőség-vizsgálatot végeznek a szervezők a Waterscope vízmonitoring-eszközével, amely holografikus eljárással elemzi a vízmintákat és a napi riportokat interneten küldi a laboratóriumba. A halgazdaságokban, vízi közműcégeknél használt innovatív műszer így pontos és hiteles képet ad majd a Tisza augusztus eleji vízminőségéről.

A kupa felénél egy pihenőnapot tartanak a versenyzők, akkor ad a közönségtalálkozót, ügyességi és "Tisza-műveltségi" vetélkedőket tartanak. Akkor lehet megtekinteni az Üzenet a palackban című dokumentumfilmet. 

A verseny során összeszedett hulladékokat idén is szétválogatják és tömörítik, így a megtisztított területről a még hasznosítható anyagok a hulladékhasznosítókhoz kerülnek. A verseny végeztével a legjobban teljesítő hajók augusztus 20-án részt vesznek a szolnoki Szent István-ünnepen is.    

 

A PET Kupa civil kezdeményezése mára nemzetközi jelentőségű környezet- és természetvédelmi projektté nőtte ki magát, a sport, az önkéntesség és a környezettudatosság erejével hívja fel a figyelmet a folyók védelmére és a helyes hulladékkezelés fontosságára. 

A globálissá vált hulladékszennyezés Magyarországon is érezhető, ezért is fontos az Európai Unió idén kihirdetett Műanyag Stratégiája, amely javaslatokat tesz a megelőzésre és szorgalmazza a visszagyűjtés kiterjesztését, a hasznosítás mértékének növelését.

AktuálisSzolnokTiszaPET Kupa