2024.06.25, Kedd

Pilótákra szükség van

honvedelem.hu

2017.02.13. 10:20

Másod-helikoptervezető képzés indult az Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázison, Szolnokon.

A hivatalos megnyitón dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnökhelyettes köszöntötte a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség állományában már szolgálatot teljesítő tiszteket, altiszteket, akik a Honvéd Vezérkar Személyzeti Csoportfőnöksége által kiírt pályázatra jelentkeztek. 

Apáti Zoltán ezredes, a Honvéd Vezérkar Kiképzési és Oktatási csoportfőnöke ismertette a jelöltek programját: „Az iskolai végzettséggel, nyelvtudással, életkorral kapcsolatos feltételeknek megfelelő pályázók első komoly rostálása az előírt repülőorvosi alkalmassági vizsgálaton történt. Az egészségileg, pszichikailag, fizikailag megfelelt jelentkezők ezt követően 50 hetes tanfolyamrendszerű képzésen vesznek részt.

A képzés több fázisból áll, amelynek első részét a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának repülés-elméleti alapképzése jelenti. Ezt követi az ejtőernyő- és mentőeszköz-kiképzés az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Speciális Ejtőernyős Kiképző Csoportja vezetésével. Ennek során kilenc ugrást kell végrehajtani. A másod-helikoptervezető jelöltek a sikeres vizsgák és kiképzések végrehajtása után kezdik meg gyakorló repülőképzésüket a harmadik fázis során, először Zlin-242 L típusú, könnyű oktató gyakorló repülőgépen. A kiképzés befejező szakaszában 16 hetes Mi-8/17 típusátképzés következik, után a jelöltek helikoptervezető beosztásba kerülnek Szolnokon a bázis állományában” - mondta. 

Dr. Orosz Zoltán altábornagy köszöntő beszédében kiemelte: nagyon sok tanulás, gyakorlás, esetleges sikertelenség vár a hallgatókra, de emellett az életüket meghatározó tudással, élményekkel, tapasztalatokkal gazdagodnak majd. „Az önök előtt álló út nagyon nehéz. Tudásuk, igyekezetük legjavát adva sem biztos, hogy mindenki eredményesen végig tud menni rajta. Ha elhivatottan, áldozatkészen küzdenek, az esetleges kudarcokkal együtt is büszkék lehetnek magukra. Kívánom, hogy minél többen érjenek el sikereket, egy év múlva kinevezett másod-helikoptervezetőként lássák el hivatásukat, hiszen pilótákra szükség van” - fogalmazott a Honvéd Vezérkar főnökhelyettes.

AktuálisSzolnokIttebei Kiss József Hadnagy Helikopter Bázispilóta