2024.03.28, Csütörtök

György-napi rendezvény Újszentgyörgyön

kormany.hu

2017.04.23. 18:43

A Tiszaszentimréhez tartozó Újszentgyörgyre is beköszöntött a tavasz, ahogy ezt az idei György-napi sokadalom is bizonyítja.

Hirdetés

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Újszentgyörgyön, a már nyolcadik alkalommal megrendezett György-napi sokadalom alkalmával elmondta: a néphagyomány a tavasz kezdetét Szent György napjától, április 24-étől számítja, ekkor hajtották ki a jószágokat a téli szálláshelyekről. Ez is bizonyítja, hogy vannak olyan népszokások, amelyek nem változnak, amelyek évszázadról évszázadra ugyan úgy zajlanak.

 

Fazekas Sándor elismeréssel szólt az újszentgyörgyi lakosok szorgalmáról, mintaszerű gazdálkodásáról, a település fejlődéséről, a közösség erejéről, amely gyarapítja a falut. Az Árpád-kori község névadója és védőszentje Szent György, ezért is fontos ennek a napnak az üzenete, a hagyomány életben tartása.

Öröm, hogy ezen a Jász-Nagykun Szolnok megyei településen minden feltétel adott ahhoz, hogy az agrárium fontos szerepet játsszon az itt élők életében – fogalmazott Fazekas Sándor. Mint mondta, ennek egyik jele az a nemrégiben átadott paprikaörlő üzem, ahol a helyben és a környező településeken termelt paprikából kiváló minőségű hazai és exportképes termék készül. Az itteni földeken megtermelt élelmiszerek nagyban hozzájárulnak a környék közétkeztetésének zökkenőmentes ellátásához.

Fazekas Sándor beszédében hangsúlyozta, hogy az egyre szépülő településen minden adott ahhoz, hogy a helyi ízek és hagyományok még több látogatót és befektetőt hozzanak a községbe. Újszentgyörgyön nem csak a mezőgazdasági tevékenységek köre bővül, hanem az elmúlt években több turisztikai és községfejlesztési beruházás is megvalósult.

AktuálisSzent György NapjaTiszaszentimreÚjszentgyörgy