2021.09.26, Vasárnap

Fél évszázada várt felújítást végeztek el Rákóczifalva templomán

mti, magyarepitok.hu

2017.05.25. 10:41

A toronysüveg vörösréz borítást kapott, lecserélték a templomtető azbesztpaláit, és kijavították a födémet.

Hirdetés

 

Felújították a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Rákóczifalva 1893-ban épült templomát. A Mária neve katolikus templom legalább ötven éve felújításra szorult volna, azonban ebben az időszakban csak kisebb munkálatokra – köztük a nyílászárók cseréjére - volt lehetőség. Az egyházközség eredetileg a tető teljes cseréjét és a homlokzat felújítását tervezte pályázati segítséggel, ám a megcélzott 36 millió forintból csak 26 millió forintot sikerült összegyűjtenie. Kómár István atya a szoljon.hu-nak elmondtaa szűkebb költségvetésből a tetőcsere mellett döntöttek, valamint a meghajlott födémet javíttatták ki.

 

A munkálatok során

  • hajdúsági ipari alpinisták új vörösréz lemezzel borították be a toronysüveget;
  • kicserélték a templomtető azbesztpaláit üvegszálas, időtálló palára;
  • kijavították a tetőszerkezet kisebb-nagyobb hibáit, és kiépítették az épület villámvédelmét.     

 

A rekonstrukció terveit Álmosdi Árpád, szolnoki építészmérnök készítette, a tetőszerkezet javítását pedig a helybéli, többszörös díjazott Pahocsa Kálmán ács kivitelezte. Az egyházközösség saját forrásból 2 millió forintot teremtett elő, pályázati úton 12 millió forintot nyert, a Váci Egyházmegye további 9, az önkormányzat 3 millió forintos támogatást adott.

A Szolnok melletti kisváros temploma Schuszter Konstantin váci püspök áldozatkészségéből 1893-ban épült. Könyvtárának értékes darabjai azok a XV. századi nyomtatványok, amelyek jelenleg a Váci Egyházmegyei Könyvtárban vannak letétbe helyezve.

AktuálisRákóczifalvaRákóczifalva templom