2024.04.19, Péntek

Trianon máig égő seb a nemzet lelkén

szolnok.hu

2017.06.04. 07:21

A trianoni békediktátum örök sebet hagyott a magyar nemzet lelkén – a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából rendezett városi megemlékezésen a 97 évvel ezelőtti eseményeket, a békediktátumhoz vezető utat, s a következményeket idézték fel. 

Hirdetés

 

Az I. világháborút követően1920. június 4-én a Versailles melletti Nagy-Trianon palotában kikényszerített békediktátum értelmében a vesztes központi hatalmak oldalán harcoló Magyar Királyság ezeréves területének mintegy kétharmadát elcsatolták. A háborúba lépést az utolsó pillanatokig ellenző magyar vezetés és a magyar nép példátlan veszteséget szenvedett el.  Az akkori népszámlálási adatok alapján a Trianon előtti Magyarország több mint 18 milliós lakossága 7,6 millió főre esett vissza, és az elcsatolt területekkel együtt mintegy 3,5 millió magyar ajkú került határokon kívülre.

A Vásárhelyi Pál Közgazdasági, Egészségügyi és Idegenforgalmi Két Tanítási Nyelvű Szakképző Iskola diákjainak műsorát követően Szalay Ferenc polgármester szólt az összegyűltekhez:

Az emberek nagy része elszakad Istentől. Elsősorban Istennel való viszonyunkat kell rendezni, s ez magával hozza a nemzetek, az emberek közötti kapcsolat gyógyulását is – mondta Győri Péter Benjámin egyházi megemlékezésében.

- Mit is jelent nekünk Trianon tragédiája? Egy fájdalmas, örök sebet, ám egy olyan sebet is egyben, melynek gyógyulásáért mi magunk tehetünk a legtöbbet. De miközben a gyógyulásért teszünk, nem okozhatunk fájdalmat másoknak! - mondta megemlékező beszédben a polgármester. - Egy olyan szigetét alkotjuk Európának, mely büszke múltjára, ellen tud állni a káros kulturális uniformizálásnak is, s nem utolsó sorban már az utolsó igazán békés szigete a földrésznek. Mi pontosan tudjuk, mit jelent, amikor egy népnek el akarják venni a kultúráját, porrá akarják zúzni nemzeti identitását. Mi pontosan tudjuk, hogy enélkül egy nép könnyen eltűnhet, elveszhet a világban. Nekünk, magyaroknak ebben kell utat mutatnunk Európának.

 

Az rendezvény koszorúzással zárult, a megemlékezésen közreműködött a Légierő Szolnok Zenekar, a Tiszaparti Római Katolikus Gimnázium és Általános Iskola diákjai és a Szent László Hadosztály Honvéd Hagyományőrző Egyesület.

AktuálisSzolnokTrianon