2024.04.19, Péntek

A roma hagyományokkal ismerkednek a szolnoki táborban

szolnok.hu

2017.08.03. 14:32

A táborban 18-22 általános iskoláskorú gyermek vesz részt, a programok mellett napi háromszori étkezést biztosítanak a számukra.

Hirdetés

Csilingelő nevetés, csillogó gyermekszemek és gyors tempójú gitárzene fogadta a sajtó képviselőit szerdán délelőtt a Tücsök Úti Közösségi Házban, amikor betértek, hogy a  héten rendezett Roma Hagyományőrző Táborról tájékozódjanak. Kozák Ferenc, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat – a tábor szervezőjének elnöke – gyerekekkel körülvéve épp arról beszélt, milyen programok lesznek aznap, s hogyan illik viselkedni a gyerekeknek.

A tavalyi után július 31. és augusztus 4. között második alkalommal szervezték meg idén a Roma Hagyományőrző Tábort azzal a céllal, hogy a roma gyerekek megismerjék saját kultúrájukat, a roma nyelvet és identitástudatukat. A tábor megszervezéséhez segítséget nyújtott a Nemzeti Erőforrások Minisztériuma pályázatán elnyert összeg, a Vosze és az önkormányzat támogatása.

A roma hagyományok megismertetésén túl, célunk a kulturált szabadidő eltöltése, így ennek érdekében szervezzük táborunkat, abban a reményben, hogy fiataljaink roma öntudata is erősödik – mondta Kozák Ferenc. Hozzátette: a programok között szerepel kézműves foglalkozás, ismerkedés a roma hagyományokkal és nyelvvel, a roma zene-tánc kultúra, illetve a roma öltözködés és gasztronómia bemutatása, az önbecsülés, önértékelés erősítése a hit segítségével. Kiemelte, hogy a táborban nem csak roma gyerekek jelentkeztek.

A gyermekek a délutáni órákban sport- és játék foglalkozásokon vesznek részt. Péntek délután a tábor értékelését követően felelevenítik majd a héten szerzett ismereteket, és közös táncmulatsággal búcsúztatják a hetet.

AktuálisSzolnokroma hagyományokRoma Hagyományőrző Tábor