2024.04.19, Péntek

Javában zajlik a 34. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam Szolnokon

honvedelem.hu

2017.10.12. 13:38

A háromhetes képzés végéhez közeledve a részt vevő hallgatók légi felderítési gyakorlaton kamatoztathatták eddig megszerzett tudásukat.

Hirdetés

Az MH Béketámogató Kiképző Központ szervezésében megvalósuló kurzus − az International Military Observer Course (IMOC) − célja olyan hallgatók képzése, akik az ENSZ, az EBESZ vagy az Európai Unió különböző katonai megfigyelő misszióiban és béketámogató műveleteiben vesznek részt. 

 



Az október 10-ei légi felderítési foglalkozás során az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis egyik Mi−8-as helikopterének fedélzetén hajtottak végre megfigyelést az előre kijelölt légi járőrútvonalon. A felderítők előbb a szolnoki repülőmúzeumot és az ott látható haditechnikai eszközöket vehették szemügyre madártávlatból, majd pedig − a kitalált szituáció szerint − a környező települések közelében árvízkárokat, imitált tüntetéseket, katonai konvojmozgásokat és különböző hidak állapotát figyelték meg. 

 

A tanfolyam egyik hallgatója, Dede Gyula őrnagy, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred kiképzési főnöke a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: „alapvetően ENSZ békefenntartó missziókba kerülnek az itt felkészített katonák, illetve rendőrök. Fegyver nélküli megfigyelési feladatokat hajtanak majd végre külföldön.”

 

Kanadai hallgatótársa, Holly King százados elárulta: számára a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy megtanuljon együttműködni és együtt dolgozni a különböző kultúrákból érkezett, különböző háttérrel rendelkező tanfolyamtársaival. A magyar katonák felkészültsége kapcsán kiemelte: „ez az első alkalom, hogy Magyarországon lehetek és magyar katonákkal dolgozhatom együtt, s meg kell mondanom, nagyon profin végzik a munkájukat!” 

A nemzetközi tanfolyamra huszonöt országból érkeztek, Európából, Afrikából és Ázsiából. A harmincegy hallgató között négy magyar katona és két rendőr is részt vesz a kurzuson. 

AktuálisSzolnokNemzetközi Katonai Megfigyelő TanfolyamMH 86. Szolnok Helikopter Bázis