2024.05.26, Vasárnap

Megújul a Szinyei Merse-kastély Cserkeszőlőn

mti

2017.10.19. 13:10

A műemlékvédelem alatt álló épület felújítására 200 millió pályázati forrást nyert az önkormányzat a TOP keretében.

 

A kivitelezés a közeljövőben elkezdődik, a rendelkezésre álló korabeli felvételeket is figyelembe véve újul meg kívül-belül a kastély.     

A jelenleg nem használt épületben a felújítás után a térség borkultúráját, az ahhoz kapcsolódó eszközöket, illetve Szinyei Merse Pál és családja életét, a festő munkásságát mutatják majd be.     

Szokolai Lajos,  a Jász-Nagykun-Szolnok megyei település polgármestere elmondta: nyolc-tíz éve - amikor az önkormányzat megvette a kastélyt a Szinyei Merse család egyik tagjától - töténtek állagmegóvó munkálatok az épületen.  A cserkeszőlői önkormányzat felvette a kapcsolatot a Szinyei Merse család tagjaival, továbbá a település testvérvárosi kapcsolatot ápol a szlovákiai Jernyével, ahol Szinyei Merse Pál élt. A tervezett programok megszervezésében a Magyar Nemzeti Múzeum segítségére is számíthatnak.     

Az önkormányzat vásárolt 12 hektár kastély körüli területet, ahol egyebek mellett szeretnének majd képzőművészeti tábort, és - a festő ismert Majális című festménye nyomán - országos, sőt akár nemzetközi hírű majálist is rendezni. A terveik között szerepel egy farm létesítése is gyermekeknek, ahol őshonos állatokat és kihalófélben levő szakmákat mutatnának be.     

A jelenleg üresen álló kastély előtt borospince található, amelyet az önkormányzat mintegy 18 millió forintból már felújított. 

AktuálisMajálisCserkeszőlőSzinyei Merse-kastélySzinyei Merse Pál