2024.04.19, Péntek

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatóval és hat jó tanáccsal hívja fel a figyelmet az óvatos közlekedésre.

Hirdetés

 

A megváltozott közlekedési környezet váratlan helyzetek elé állíthatja a járművezetőket, éppen ezért időben fel kell készülni arra, hogy a nyári időszakban megszokott vezetési rutinok helyett, más látásmódot, vezetési stílust/technikát kell alkalmazni. A változatos időjárás teremtette helyzetek is megkövetelik, hogy a vezetési szokásokban és a vezetési stílusban az előrelátásé, az óvatosságé és a biztonságé legyen a főszerep, amellett, hogy kellő előzékenységet, toleranciát is kell tanúsítani más közlekedőkkel szemben.

 

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Baleset-megelőzési Bizottság az alábbiakra hívja fel a közlekedők figyelmét:

- Őszi időszakban a hidakon, felüljárókon és erdősávval védett útszakaszokon fokozottabban számolni kell az úttest csúszóságával. A száraz útszakaszról a vizes szakaszra való ráfutás ismertető jelei lehetnek az úttest felületének színváltozása, illetve a kerekek gördülése által okozott hanghatás növekedése.

- A nyári gumiköpenyek tapadási tulajdonságai hideg időjárási viszonyok között jelentős mértékben csökkennek.

- A légzsák nem helyettesíti a biztonsági övet! A légzsákot az üléshez biztonsági övvel rögzített emberekre tervezték. Ütközés esetén a tehetetlenségi erő miatt előre csapódó testet az ellenkező irányból nagy erővel berobbanó légzsák nem védi meg, sőt további sérüléseket okozhat.

- Esőben a járművezető által belátott távolság csökken. A levegő kevésbé átlátható a páratartalom miatt. A járművek körvonalai elmosódnak, a valóságosnál távolibbnak látszanak. - A közlekedő járművek távolságát sokan túl-, sebességét viszont alulbecsülik.

- Egyes utakon számítani kell arra, hogy az esővel együtt megjelenhetnek állati erővel vont járművek, mezőgazdasági gépek. Az említett járművek által felhordott sár csúszóssá teheti az utakat!

 

Kérjük, fogadják meg alábbi tanácsainkat:

- Alaposan vizsgáltassa át járművének műszaki állapotát!

- Ellenőrizzék a gépkocsi fűtőberendezéseinek működését!

- A nyári gumiköpenyek tapadási tulajdonságai hideg időjárási viszonyok között jelentős mértékben csökkennek.

- Ne használjon 4 mm-nél kisebb mintázat mélységű gumiabroncsot!

- Fordítson különös figyelmet a gumiabroncsok levegőnyomására!

- Semmit ne csináljon hirtelen! Haladás során az autó stabilitása jeges útszakaszra való ráfutáskor váratlanul megváltozik. Ebben az esetben minden hirtelen mozdulat a kormányon, féken, gázon tragédiához vezethet. Gázlevétellel és motorfékkel csökkentse a sebességet!

AktuálisközlekedésJász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányságJász-Nagykun-Szolnok megyeközlekedési tanácsok