2024.04.20, Szombat

Tiszafüreden is megemlékeztek 1956-ra

kormany.hu

2017.10.24. 09:52

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter mondott ünnepi beszédet, valamint felavatták az 1956-os emlékművet.

Hirdetés

A magyarság nemzettudata a szabadságküzdelmek sorozatában alakult ki. Ma is ezen alapul világlátásunk: szabadok vagyunk és azok is akarunk maradni – mondta Fazekas Sándor, az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulójának tiszteletére rendezett tiszafüredi ünnepségen.     

A forradalom és szabadságharc emléknapja olyan jeles ünnep, amikor a világ magyarsága – bárhol is él a Földön – megáll egy pillanatra, ünnepel, és feleleveníti azt az eseményt, amely a magyarság életében sorsfordító volt és a világtörténelem lapjaira is felkerült – fogalmazott a földművelésügyi miniszter. A nemzetek egymás számára szolgáltatnak példát, így Nándorfehérvár, 1848 és 1956 is olyan inspiráló minta a világ számára, amelyeket büszkén vállalhatunk ma is. 1956 jól mutatja, hogy az értékek változatlanok: szabadságszerető nép voltunk és azok is maradunk, ami nem változott az évszázadok alatt. Talán ezért maradt meg a magyarság a földkerekségen, mert olyan nemzet vagyunk, amely képes megújulni, amely képes új célokért küzdeni.

Fazekas Sándor hangsúlyozta: napjainkban a nemzetállamok megóvása van napirenden, - '56-hoz képest - most reméljük, ezt a harcot nem egyedül kell megvívnunk. Mindig az adott szituációban kell eredményesnek lenni, megvédeni nemzeti értékeinket.

Az ünnepi beszéd és az 1956-os emlékmű avatását követően az agrártárca vezetője Tiszaörsön és Tiszaigaron is részt vett az ünnepimegemlékezéseken.

AktuálisTiszafüred1956-os emlékmű avatás