2024.04.19, Péntek

Kvasz Andrásra emlékeztek a szolnoki Helikopterbázison

szolnok.hu

2017.11.19. 14:48

Kvasz András méltó példakép a Szolnokon tanuló, katonai pályafutásukat kezdő honvédtiszt-jelöltek számára.

Hirdetés

Kvasz András emlékünnepséget tartottak pénteken az Ittebei Kiss József Helikopterbázison. A Békés Megyei Repülő és Ejtőernyős Egyesület és a Magyar Honvédség Ludovika Zászlóalj vezetése 2013-ban adományozott emléktáblát az MH Ludovika Zászlóalj Kvasz András 5. hallgatói századának. Azóta hagyomány, hogy minden évben koszorúzással tisztelegnek a magyar aviatika úttörőjének emléke előtt.

Kvasz András 1910-ben megépítette repülőgépét, a Kvasz I-et, majd az ezt követő években számos légibemutatót tartott az országban, népszerűsítve a repülést. Szolnok város történelmébe az 1911. november 26-án tartott bemutatóval írta be a nevét. Ettől a naptól számítják a szolnoki repülés történetét.

Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése 2012. október 25-én úgy döntött, hogy a század addigi tevékenysége, kiemelkedően jó kapcsolata a várossal indokolttá teszi, hogy a század abban a megtiszteltetésben részesüljön, hogy a század élén zászló, és azon szalag ékeskedjen.  A magyar honvéd tisztképzés megújítása, a katonai kiképzés és felkészítés terén végzett kiemelkedő munkája elismeréseként, a lelkiismeretesen és magas szakmai színvonalon teljesített munka megbecsüléseként a század névadásának 5. évfordulója alkalmából Szalay Ferenc polgármester november a Magyar Honvédség Ludovika Zászlóalj 5. Kvasz András hallgatói század részére zászlószalagot adományozott. A szalagot az ünnepségen megjelent Szabó István alpolgármester kötözte fel.

A rendezvény Kvasz András életének felidézését követően koszorúzással zárult.

AktuálisSzolnokKvasz AndrásIttebei Kiss József helikopterbázis